Jag sträcker på skrivarmusklerna

Jag läser, kanske som bekant, en fristående kurs i psykologi vid universitetet just nu. Den har inte så mycket tentor, utan är mer inriktad på skriftliga analyser. Så jag skriver mycket akademisk text och om jag har spenderat dagarna med att skriva så vill jag inte gärna skriva på kvällen när jag väl har slutat för dagen. Jag saknar lust och motivation. Så det har inte blivit mycket skrivet under vårterminen, som är min största skrivarperiod annars.

Att skriva akademiskt är ju, obviously, inte detsamma som att skriva skönlitterärt. Så när jag satte mig ned för att skriva i förra veckan upplevde jag att det blev stelt. Träigt. Mina skrivarmuskler var inte redo att ta itu med det.

Istället plockade jag fram ett fantasyuniversum jag har som bara är för mina egna ögon. Ologiska saker får hända där och det ställs inga större krav på att det ska vara bra formulerat. Det är bara till för att leka i när helst jag kör fast.

Så jag har hållit mig där i helgen. Skrivit och sträckt på skrivarmusklerna, återupptäckt hur en skriver skönlitterärt. Orden börjar flöda mer på beställning och det blir allt lättare. Snart är jag redo att skriva mer seriöst igen.

Så det är kanske ett tips: ha ett oseriöst universum där du bara kan leka runt när du kör fast eller är otränad. Ett där vad som helst kan hända.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i skrivande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Jag sträcker på skrivarmusklerna

  1. 23minuter skriver:

    Det är verkligen svårt att gå från att skriva akademiskt till skönlitterärt, precis som du påpekar. Men det är ett bra tips, definitivt något som jag ska prova när jag känner den där träigheten komma krypande 🙂

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Det är också väldigt bra att ha när en kör fast i romanskrivandet och en mest känner för att mörda alla karaktär (big rock falls, everybody dies). Då kan det vara skönt att skriva något kravlöst en stund 🙂

  2. Pingback: Mitt skrivande: Det går trögt just nu - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.