Jämlikhetsanden av Richard Wilkinson & Kate Pickett

jämlikhetsanden

Författare: Richard Wilkinson och Kate Pickett
Originaltitel: The Spirit Level
Översättare: Lars Ohlsson
Förlag: Karneval förlag (2010)
Antal sidor: 302 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Att ojämlikhet är socialt nedbrytande har många instinktivt förstått. Men inte förrän nu har forskare visat i detalj hur chockerande långt ojämlikhetens skadeverkningar faktiskt sträcker sig. Ojämlikheten är en avgörande faktor bakom en rad sociala och hälsorelaterade problem i rikare samhällen. Men ojämlikheten drabbar inte enbart de fattiga, utan även de rika får betala priset för ojämlikheten i form av sämre hälsa och kortare liv.

Jämlikhetsanden är ett bokreafynd som bara har blivit liggande, trots att jag verkligen har varit sugen på den. Det är en verkligt intressant skildring av hur ojämlikhet påverkar inte bara hälsa, utan våldsfrekvens, hur många människor som sitter i fängelse, antalet tonårsgraviditeter och så vidare. Det är en mycket övertygande analys de gör.

Ändå gör Jämlikhetsanden mig lite besviken. Kanske hade jag förväntat mig att få en större aha-upplevelse eller känna det som om mitt sätt att tänka skulle förändras. Istället kände jag igen mycket från mina studier. Men jag uppskattade vad de hade att säga om naturvetenskap kontra samhällsvetenskap: få har så starka åsikter om celler att de vill argumentera emot en forskare. Alla har starka åsikter om vår sociala verklighet, så att de mer än gärna ifrågasätter samhällsvetenskapliga rön.

Jag vet heller inte riktigt vem Jämlikhetsanden riktar sig till. Ibland känns det som om den är riktad mot akademiker, vilket kan ursäkta att till exempel kortfattat beskriva Bourdieus teorier då läsaren kan förutsättas känna till det sedan tidigare. Andra gånger är de väldigt grundläggande och detaljerade. Därtill använder de sig i sin analys av det socialpsykologiska in-group/out-group på ett sätt jag känner mig lite tveksam till. In-group handlar om att ta hand om och identifiera sig starkt med den egna gruppen, vilket de hävdar kännetecknar ett jämlikt samhälle. Men en in-group är beroende av en out-group att jämföra sig med, som de ser som lite sämre, vilket Pickett och Richardson skriver kännetecknar ett ojämlikt samhälle. Analysen blir lite udda i mina ögon.

Genom hela Jämlikhetsanden hålls Sverige som ett dygdemönster och jag vet inte om det stämmer idag. De sociala klyftorna har ökat. De som är längre ned i hierarkin förlorar i status och letar efter någon att skylla på. Högervindar blåser kraftigt in över Sverige. Jag vet inte om deras bild av Sverige fortfarande stämmer.

Jämlikhetsanden är en övertygande och intressant bok, men den har sina saker som jag funderar över.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.