Karate Kid

Bildkälla: Discshop.

Regissör: John G. Avildsen
Manus: Robert Mark Kamen
Skådespelare: Ralph Macchio, Pat 
Morita, Elisabeth Shue
Produktionsår: 1984
Längd: 122 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Daniel har nyligen flyttat från Los Angeles till ostkusten. Att hitta nya vänner blir ingen lätt uppgift, särskilt som han kommer på kant med Cobra Kai, en brutal grupp karateelever. Inget ont som inte för något gott med sig, då mobbingen leder till vänskap mellan Daniel och Ali, före detta flickvän till Cobra Kais ledare. Daniel vill göra allt för att imponera på henne och slå tillbaka på mobbarna, men är rädd för att hamna i direkt konfrontation med det farliga gänget. Det visar sig dock att alltiallon Miyagi är mästare i kampsport och villig att ta sig an Daniel som sin elev. Karate handlar enligt Miyagi om att kontrollera sina känslor, sina tankar och sin kropp och att kampen bara är allra sista lösningen på ett problem.

På något sätt har jag lyckats undgå att se en enda av Karate Kid-filmerna, men så en kväll på jobbet satt vi alla och tittade på Karate Kid. Det är väl ett trevligt sätt att slå ihjäl en kväll på: en klassisk underdog, en mystisk lärare, nederlag och triumf. Och förstås en söt tjej i bilden någonstans. Filmen osar det glada 80-talet på ett sätt som är så härligt.

Karate Kid bjuder på action, romantik och humor. Det är nog mer dramatik än action, men det tackar jag bara för. Vänskapen mellan Daniel och Miyagi är fint tecknad och filmmakarna tar sig tid att fördjupa den under filmens lopp. Ralph Macchio och Pat Morita har suverän kemi när den äldre mannen ger kloka råd och den unga pojken lär honom ett och annat om vänskap. Överlag är det en medryckande film.

Karate Kid kommer inte kvala in bland det bästa jag har sett, men jag tycker att det är en småmysig film med sköna 80-talsvibbar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Karate Kid

  1. Monika skriver:

    Du såg rätt version i alla fall, den här gamla är mycket bättre än den nya 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.