Kina 5x – Anchee Min

Jag kunde inte välja vilken bok av Anchee Min som jag ville skriva om, så jag tänkte att jag skulle skriva om de två jag har läst.

Kejsarinnan Orkidé tar Anchee Min upp försvaret av en av den kinesiska historiens mest utskällda gestalter: Ci Xi, Kinas sista kejsarinna. Hon belyser det goda som kejsarinnan gjorde. Boken utspelar sig under Qingdynastins sista storhetsdagar. Den unga Orkidé kommer till den förbjudna staden 1851 för att bli en av kejsarens konkubiner. Det är ingen lyckosam tid och Orkidé inser snabbt att hon måste bli sin egen lyckas smed för att överleva i denna paranoid värld. Hon mutar sig in i den kejserliga sängkammaren och en passionerad kärlekshistoria tar sin början. Efter kejsarens död bestiger hon tronen, men Kina är ett rike i sönderfall och hon tvingas ta till alla medel för att hålla det samman.

Boken gjorde ett väldigt starkt intryck på mig när jag läste den för tio år sedan, men eftersom det är så pass länge sedan så minns jag inte boken helt väl. Jag minns att den skilde sig från den typiska skildringen av Ci Xi, en ondskefull och girig kvinna som byggde ett överdådigt palats åt sig själv istället för att använda pengarna till sitt folk, utan istället beskrivs hon som en ganska enkel kvinna som gjorde sitt bästa.

Mitt klaraste minne är en ganska humoristisk scen när hon ska träna inför sin första natt hos kejsaren och att det involverade ägg…

Pearl of China beskrivs som en biografi över Pearl S. Bucks liv och som berättas genom den fiktiva bästa vännen Willows ögon. Det hela tar sin början i den sydliga staden Cin-kiang där två flickor från skilda världar möts. Willow har förhärdats av fattigdom och och fruktar för sin framtid, medan Pearl är dotter till en kristen missionär och önskar att hon själv vore kines. När inbördeskriget mellan kommunister och nationalister bryter ut ställs deras skillnader mot sin spets. Pearl och hennes familj tvingas fly landet och Willow straffas för sina kontakter med ”imperialister”. Trots att allt detta hotar med att skilja dem åt, är de två kvinnornas liv alltid sammanlänkade.

Om du läser Pearl of China med en klar förväntning av att det ska vara en biografi över Pearl S. Bucks liv, så kommer nog boken bli lite av en besvikelse. I slutet av boken är hon i närmast frånvarande, på grund av att hon förvägras inresetillstånd till Kina. Istället är det snarare så att boken handlar om Kina och de förändringar som skedde där under tiden som Buck levde, sedda genom ögonen av den kinesiska bästa vän (som är ett hopplock av en mängd verkliga individer). Och den skildrar dessa förändringar på ett väldigt spännande och bra sätt.

I höst kommer jag att läsa Anchee Mins självbiografiska Röd Azalea. Eftersom jag har gillat det jag har läst av henne tidigare, tror jag att den också kommer att gå hem.

Kina 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Kina i fokus, fem inlägg – fem dagar i rad. Hääääng med!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.