Kina 5x – Wild Swans av Jung Chang

Det är nästan omöjligt att göra en serie sådana här inlägg och inte nämna Wild Swans av Jung Chang. De tre döttrarna av Kina, som underrubriken anspelar på, är Chang själv, hennes mamma och mormodern. Mormodern giftes bort som konkubin till en krigsherre i Manchuriet, som kom att bli ockuperat av japanerna. Mamman som var hängiven kommunist och deltog i den Långa Marschen. Och Chang själv som var ung rödgardist under en kort period och såg sina föräldrar kämpa under kulturrevolutionen.

Jag minns att jag läste den här när jag gick i gymnasiet och att den verkligen påverkade. Om jag inte minns helt fel så lät min historielärare mig till och med sitta och läsa den på lektionerna om jag var klar med mina uppgifter. Det var ju historia också, men historia som aldrig hade berättats på någon lektion jag suttit med på och det gjorde mig arg. Därför att saker som Det stora språnget och alla märkliga beslut som Mao fattade och som kostade så många människor livet. Det känns ofattbart att vi inte pratade om hur miljontals människor svalt ihjäl i Kina i slutet av femtiotalet medan deras tidningar basunerade ut ett överskott av mat!

Jag tycker att det här är en alldeles utmärkt introduktion till Kinas moderna historia och som knappast lämnar någon oberörd.

Kina 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Kina i fokus, fem inlägg – fem dagar i rad. Hääääng med!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar på Kina 5x – Wild Swans av Jung Chang

  1. Lottens Bokblogg skriver:

    Min man läste den här för många år sedan och kan inte sluta tjata om den 😉 Vi köpte den på antikvariat tidigare i somras så nu SKA jag läsa den 🙂

  2. Pingback: Vilda svanar: tre döttrar av Kina av Jung Chang | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.