Kukkunskap av Stefan Laack / Fittfakta av Tina Nevin

Författare: Stefan Laack
Förlag: Riksförbundet för sexuell upplysning (2008)
Antal sidor: 48 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Kan köpas via RFSU.

Kukkunskap är en del av andrologi, läran om mannens kön och dess sjukdomar. Det är inte ett lika etablerat fält i västvärlden som den kvinnliga motsvarigheten, gynekologi, men intresset börjar växa sig allt större för att forska kring mannens kön. Men andrologi är ett område inom utveckling både inom sjukvården, såväl som inom forskning och undervisning.

Jag är utbildad skolinformatör för RFSU, om än inte aktiv sådan, och den här boken fick jag efter genomgången utbildning. På ett lättbegripligt och engagerande vis beskriver Stefan Laack i Kukkunskap dels kuken anatomi, dels olika sjukdomar och hur en undersökning av könsorganet går till. Trots att det är en så pass kort skrift ger den nog svar på många frågor som kukbärare undrar över och kan ge en lättnad i att inse att en ser normal ut och inte är avvikande på något vis. Överlag tycks kunskapen kring våra könsorgan vara dålig i vårt samhälle.

Kukkunskap är verkligen intressant läsning.

Författare: Tina Nevin
Förlag: Riksförbundet för sexuell upplysning (2008)
Antal sidor: 48 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Kan köpas via RFSU.

Fittfakta är en skrift om kvinnans kön. Kvinnans könsorgan har länge varit osynliggjord i både sexuell och medicinsk bemärkelse. Sexualitet har länge betraktats som något som enbart är i fortplantningssyfte och kvinnans kapacitet till sexuell lust har ifrågasatts. Istället förväntades mannen väcka den sexuella lusten hos kvinnan. Detta speglas av att än idag uppfostras pojkar till att bli mer sexuellt aktiva och flickor mer passiva.

Fittfakta följer samma struktur som den tidigare boken med beskrivningar av fittans anatomi, hur orgasmen fungerar och hur en gynekologisk undersökning kan gå till. Men Tina Nevin tar även upp saker som kvinnlig könsstympning. Allt skrivet på ett lättillgängligt och engagerande vis som gör detta till spännande läsning.

Fittfakta gör upp med många myter kring kvinnans könsorgan och ger verkligen en insikt i hur det hela fungerar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.