Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz

livets outgrundliga mysterier

Författare: Benjamin Alire Sáenz
Originaltitel: Aristotle and Dante Discovers the Secrets of the Universe
Översättare: Emö Malmberg
Förlag: Gilla Böcker (2015)
Antal sidor: 334 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Aristotle är femton år och det känns som om hans liv alltid är styrt av någon annan. Hemma pratar ingen: inte om brodern som sitter i fängelse, inte om pappans upplevelser under Vietnamkriget. Aristotle pratar heller inte. Men så möter han Dante, som är totalt olik honom. Som pratar om vad han känner, som gråter över döda fåglar, som målar tavlor, som vågar erkänna att han vill kyssa killar. Tillsammans utforskar de livets outgrundliga mysterier: vad det innebär att vara man, vad det innebär att växa upp, hur en accepterar sin familj för vad den är och hur en ska veta vem det egentligen är som en älskar.

Livets outgrundliga mysterier är en bok som jag länge har velat läsa och som har varit en av de böcker jag mest sett fram emot. Förväntningarna är skyhöga. I mångt och mycket lyckas den leva upp till dessa. Jag blir framförallt glad av att läsa den. Vänskapen mellan Dante och Aristotle får det att spritta i kroppen på mig. Det breda leendet är ett faktum under vissa delar av boken.

Men det är inte enbart en fin skildring av vänskap, utan också en berättelse om en komplicerad familj som älskar varandra högt men som inte förmår släppa taget om sina hemligheter. Tystnaden i Livets outgrundliga mysterier gör ont. Dess påverkan på Aristotle är så påtagbar att jag känner hans ilska och hans förvirring, hur han riktigt famlar i tystnaden och känner att det är något som fattas honom.

Det är två fint tecknade porträtt av pojkar som håller på att växa upp och finna sin plats i världen. De ifrågasätter maskulinitetsnormer, som att män inte skulle prata eller visa känslor, och utforskar sin plats i världen. Vad innebär det att vara mexikansk-amerikansk, att vara både ock, men inte tillräckligt mexikansk för större delen av släkten? I Livets outgrundliga mysterier utforskas frågor om maskulinitet, sexualitet och etnicitet på ett väldigt intressant och finstämt sätt, och det märks att dessa funderingar ligger författaren nära.

Livets outgrundliga mysterier är en av de finaste uppväxtskildringar jag har läst och som utforskar de svåra frågorna på ett mycket nyanserat, balanserat sätt.

betyg4

Andra som har bloggat om Livets outgrundliga mysterier

Bokpandan; Cilias kulturHow hollow heart and full; Ja, jag säger då det!; Old Adult Reads Young AdultWorking on a dream

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz

 1. monstersteffa skriver:

  Jag vill verkligen läsa boken, men tycker att svenska omslaget är så fult – särskilt eftersom jag är så förälskad i engelska utgåvans omslag.
  Hur upplevde du att svenska översättningen var? Är lite tvek om jag ska köpa engelska boken, för hörde att språket inte var det lättaste och jag är inte överdrivet bra på engelska (även om jag övar på det).
  Tänkte om svenska översättningen är sådär kanske det ändå är bättre att läsa den på engelska?

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det amerikanska omslaget är verkligen vackert, och det svenska står sig ganska slätt mot det.

   Emö Malmberg är en duktig översättare och jag tycker att även denna är väldigt bra. Vad det gäller engelskan har jag hört tvärtom, att han har ett lättillgängligt språk, men om du är osäker så är den svenska översättningen riktigt bra 🙂

 2. Jag är så sugen på att läsa den här men har inte bestämt mig för om jag vill göra det på svenska eller engelska än.

 3. Låter som en bok jag ska hålla i minnet 🙂

 4. Eva Trillian skriver:

  En av förra årets absoluta favoriter för mig! Roligt att läsa din recension. Stort tack för länken!

 5. Pingback: Topp 10 böcker som firar mångfald - C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Eli läser och skriver | Några få ord om en stor bok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.