Made of Stars av Kelley York

made of stars

Författare: Kelley York
Förlag: Entangled (2013)
Antal sidor: 320 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Hunter och Ashlin är halvsyskon, men står varandra otroligt nära. Ett resultat av de somrar som de tillbringat tillsammans hos deras gemensamma pappa. Nu är det vinter och de räknar med att det ska bli likadant som under de varmare månaderna. Till en början är det också så. Men Chance, pojken som har förvandlat somrarna till episka äventyr, visar sig bära på hemligheter. Hemligheter som har att göra med varför de aldrig har träffat Chance föräldrar. De fantastiska lögner han har vävt gör att de inte kan lita på ett ord han säger, inte ens när de måste försöka beskydda pojken som de båda älskar.

Made of Stars är en sådan bok som lämnar en klump efter sig i magen när jag kommer till sista sidan. Jag har haft höga förväntningar på den. Inledningsvis var jag lite besviken, fram tills slutet då det blev sådär olidligt spännande att jag bara var tvungen att veta hur det skulle gå. Made of Stars hade bitvis varit så förutsägbar att det vaggade mig in i en känsla av falsk säkerhet. Slutet golvade mig, ryckte undan marken under mina fötter.

Vänskapen som skildras i Made of Stars är underbar. Jag tror alla någon gång i livet har haft den där vännen som tycks göra allting magiskt, som förvandlar något simpelt till ett äventyr och som gör att vi ivrigt väntar på nästa grej som ska hända. Chance är den vännen: karismatisk och omöjlig att lämna, men samtidigt är han frustrerande med sina hemligheter och oviljan att dela med sig av sitt innersta till sina vänner.

Kärleken är en viktig del av Made of Stars. Kelley York skildrar på ett fint sätt det fumlande i pojkarnas relation till att börja med. Hur något faller på plats efter att de har längtat i hemlighet efter det i flera år. Att det inte är så viktigt att definiera vad en är, utan det viktigaste är vad en känner för den andre. York lyckas förmedla så många känslor och spänningar mellan dem att det är fantastiskt.

Jag vill kopiera och trycka upp citat ur Made of Stars. Det är inte alla gånger som jag gillar språket, men det finns vissa ställen där York träffar helt rätt. Denna beskrivning av Chance, till exempel:

That’s the sort of person Chance is.

He gets under your skin, and even when he’s gone, you still feel him there like a dull ache.

A warm memory you can never quite reclaim.

Made of Stars skildrar på ett vackert sätt vänskap och kärlek i en komplex och spännande historia.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Made of Stars av Kelley York

  1. Pingback: Tematrio: Deckare - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.