Lyrans tematrio igen. Hon skrev detta:
Det är snart syttende mai och som vanligt dags att fira våra grannar.Berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare. För svenska deltagare gäller att berätta om norska böcker/författare och för norska deltagare gäller då så klart att berätta om svenska favoriter.
Det här var svårt eftersom jag inte läser så mycket nordisk litteratur, har jag märkt efter att ha börjat blogga. Men den första är en av mina absoluta favoritböcker och de andra är två bra författare.
1. Sofies värld av Jostein Gaarder
Sofie får en dag hem en brevkurs i filosofi i brevlådan vilket leder henne på en spännande resa genom tid och rum. Jag älskade tv-serien som barn och älskade boken minst lika mycket när jag läste den senare som tonåring. Helt underbar bok.
2. Herbjørg Wassmo
Jag har bara läst serien som inleds med Huset med den blinda glasverandan och den har en viss je ne sais quoi. De handlar om flickan Tora och hon växer upp i en norsk fiskeby strax under andra världskriget. Eftersom hon är dotter till en tysk soldat får hon utstå förföljelser och trakasserier genom berättelsens gång. Tora råkar ut för så mycket hemska saker och det är en riktigt tung serie. Men den vinner nog pris för de vackraste boktitlarna: Det stumma rummet och Hudlös himmel.
3. Peer Werner Vogel
Ett lite lustigt val med tanke på att han skriver hästböcker och jag är ordentligt hästrädd. Vogel sysslar med natural horsemanship och har skrivit ett flertal böcker som behandlar ämnet. Fyra hästar jag har lärt känna har en ganska självförklarande titel och berättar om rehabilitering av fyra olika hästar. Böckerna om vildhästen Cheyenne är ganska underbara, då det är ovanligt att man får föra ut mustanger ur USA.
Två som jag inte kände till – tack för tipsen! Gillade de böcker av Wassmo som jag läste för många år sedan.
Sofies värld är något jag rekommenderar i synnerhet 🙂
Hästböcker! Måste genast kollas upp! Tack för tipset 🙂
Hoppas det är något du ska tycka om 🙂 Det är dock Polluxböcker, så de är skrivna därefter.