Tematrio: Sånt som flyger

Tematrio

Idag är en typisk måndag: seg, seg och åter seg. Det känns inte som om jag någonsin vaknade idag. Förhoppningsvis har jag piggnat till för att lösa Lyrans kluriga tematrio, då hon idag uppmanar oss att berätta om tre böcker vars titel innehåller något som kan flyga!

Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh utspelar sig i Iran före, under och efter revolutionen. Shirins farfar vandrade över gränsen från Sovjetunionen till den lilla staden Chalos vid Kaspiska havet. Han förälskade sig i stadens längsta flicka och bestämde sig för att stanna för gott. Det är kring farföräldrarna som hela släkten samlas – alla farbröder, fastern, Shirin och hennes familj. Shirin är den enda dottern i sin familj, men hon är minst lika modig som sina bröder och fylld av äventyrslust. En väldigt stark bok om Irans historia och en stark flickas öde.

Besvärjerskan och svanen av Patricia McKillip handlar om en pojke som skiljer sig från sitt folk. Han är ljushyllt och fascinerad av legender och barnvisor om svanarna, den gyllene kungen, den blinda damen, dansaren och trollkarlen. När han tillsammans med sitt folk fångas i ett träsk utan slut, gör han det otänkbara: han korsar en tröskel i jakt på ett sätt att fly. Han hamnar i direkt konflikt med sin barndoms legender. Det är fruktansvärt länge sedan jag läste den här, men jag minns att jag tyckte att den var fantastisk.

Över näktergalens golv av Lian Hearn är första delen i sagan om klanen Otori. Takeo är en ovanlig pojke som lever i en avlägsen bergsby. Deras fridsamma liv avbryts när en krigsherre skövlar byn och Takeo räddas av herremannen Otori Shigeru, som för honom till sitt hem. Han uppfostras i allt som en ädling behöver veta, men också i andra färdigheter – de märkliga, närmast magiska förmågor som tillskrivs Släktet. Sanningen om Takeo kommer leda honom till sitt öde. Som trilogi är det här något av det bästa i fantasyväg jag har läst. Skippa de två sista böckerna, som inte håller samma kvalitet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 svar på Tematrio: Sånt som flyger

  1. Sanna skriver:

    Vilken intressant trio! Och inte hade jag läst någon av dem heller

  2. Robert W skriver:

    Har inte läst nån av dem men de verkar jätteintressanta!

  3. Boklysten skriver:

    Fjäril i koppel är den enda jag läst av böckerna i din trio.

  4. A ROOM OF MY OWN skriver:

    Över näktergalens golv och de två efterföljande böckerna är absoluta favoriter! det var närmast magiskt att beträda näktergalsgolvet i verkligheten, kan jag säga

  5. Lustigkulle skriver:

    Över näktergalens golv är en höjdare. Jag har faktiskt varit i Kyoto och gått över näktergalsgolvet. Det finns alltså!

  6. Monika skriver:

    En har vi faktiskt samma 🙂

  7. Lena skriver:

    Trevliga tips. Fjäril i koppel står faktiskt och väntar i min bokhylla.

  8. Helen skriver:

    Den sista är en helt fantastisk bok! Och den andra boken blev jag riktigt nyfiken på!

  9. Bokdamen skriver:

    Fjäril i koppel har jag läst, den var väldigt bra tyckte jag. Besvärjerskan och svanen blir jag väldigt nyfiken på! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.