The Art of the Story av Daniel Halpern

Redaktör: Daniel Halpern
Förlag: Penguin Books (2000)
Antal sidor: 667 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus

The Art of the Story är en novellantologi som innehåller sjuttionio samtida noveller från trettiofem olika länder. Redaktören Daniel Halpern har utgått från kriteriet att författarna ska vara födda efter 1937. Samlingen innehåller såväl okända som kände namn. Bland annat Margaret Atwood, Kazuo Ishiguro, Haruki Murakami, Jeanette Winterson, Amos Oz och Salman Rushdie har bidragit med noveller.

The Art of the Story är min favorittyp av antologi: den som verkligen bjuder på en chans att vidga sina vyer. Hur ofta läser en något från Ghana, Libyen eller Marocko? Länder som finns representerade här. Det bjuder på en del nya spännande bekantskaper och en del kära återseenden. Jag tycker mycket om Kazuo Ishiguros novell A Family Supper, där en man återvänder hem till sin familj i Japan efter att fadern har vanärats och modern har dött. Det är en lätt olycksbådande stämning över hela novellen som får en att undra vad det var som egentligen hände under den där middagen.

Liksom de flesta i antologier är kvalitén skiftande i The Art of the Story. Det finns en del skit och en del pärlor. Bland de sämsta novellerna tillhör The Ring av Ingo Schulze, där en man stalkar en servitris, och det leder till något sorts onanistiskt ögonblick där en hemlös man faller ihop och en kvinna väcker honom till liv genom att rida på hans kuk. Blärg.

The Immortals av Martin Amis är däremot en favorit. Vi bjuds med till en dystopisk framtid där atomvapen har säkerhetsställt att människan är utdöende. En odödlig person berättar om sitt liv och sin första parkett till undergången. Underbar knorr på slutet. En annan dystopisk novell som jag tyckte mycket om är The Fat Man in History av Peter Carey, där tjocka människor efter revolutionen ses som fienden. Slutet förstör något, men annars är detta en mycket fängslande novell.

En annan favorit är Rara Avis av T. Coraghessan Boyle, där en vacker fågel lamslår en hel stad. En mångbottnad novell med mycket tolkningsutrymme. Ytterligare en favorit är Dharma av Vikram Chandra, där en pensionerad general återvänder hem till sitt barndomshem och upptäcker att det är hemsökt. Oväntad upplösning gör detta till en mycket spännande novell.

Det finns mycket annat bra, men om jag inte ger mig nu så kommer vi vara kvar här till undergången. Som sagt, The Art of the Story bjuder på mycket spännande läsning. Väl värd att ge sig i kast med.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på The Art of the Story av Daniel Halpern

  1. Pingback: Månadsrapport: December 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.