The Call

The Call

Originaltitel: 콜 (Kol)
Regissör: Lee Chung-hyun
Manusförfattare: Lee Chung-hyun
Skådespelare: Park Shin-hye, Jeon Jong-seo, Kim Sung-ryung
Produktionsår: 2020
Längd: 112 minuter

Seo-yeon flyttar hem till sitt barndomshem för att vara nära sin svårt sjuka mamma, som hon aldrig har förlåtit för händelser i det förflutna. På tåget hem tappar hon bort sin mobiltelefon. Men det finns en fast telefon kvar i huset. Plötsligt mottar hon ett mystiskt samtal från en ung kvinna, som tror sig ha ringt någon annanstans. Seo-yeon lär känna Young-sook, som visar sig leva i samma hus men tjugo år tidigare. De blir goda vänner. När Seo-yeon upptäcker att Young-sook mördades, varnar hon och räddar hennes liv. Men kanske hade det varit bättre att låta Young-sook dö. Hon visar sig ha allvarliga problem som hotar även Seo-yeons framtid…

The Call är en sydkoreansk thriller, eller kanske snarare skräckfilm, som i sin tur är baserad på en brittisk/puertoricansk förlaga, The Caller. Den dök upp som ett förslag på Netflix och premissen lockade litegrann. Det kunde antingen vara bra, men kunde också bli katastrofdåligt. Så förväntningarna var tämligen låga när jag satte på filmen.

The Call visar sig vara oväntad bra. Mycket beror på att sydkoreansk film i sig ofta är bra. Det är ofta snyggt foto och bra musik som bygger upp stämningen. Dessutom är skådespelarna som innehar huvudrollerna riktigt bra. Särskilt Jeon Jong-seo, som spelar Young-sook, lyckas väl porträttera hur hennes karaktär blir alltmer labil, känslokall och farlig. Park Shin-hye är även riktigt bra som den lite mer naiva Seo-yeon.

Men The Call är en film som kräver att man inte tänker alltför mycket på premissen. Börjar man dra i en tråd, löses snart hela väven upp. Eftersom berättelsen utspelar sig på tidsplan som påverkar varandra och flätas samman, är tidsaspekten komplex. Och det är där det inte riktigt håller. Om Young-sook påverkar något i det förflutna, känns det inte som om Seo-yeon borde komma ihåg att saker och ting har varit annorlunda.

Men The Call var oväntat spännande och bra. En skräckfilm som helt klart duger att slå ihjäl en kväll med.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.