The Dream of Scipio av Iain Pears

Författare: Iain Pears
Förlag: Jonathan Cape (2002)
Antal sidor: 393 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Platsen för handlingen är Provence genom tiderna. Under det fjärde århundrandet inser Manlius Hippomanes att romarriket är dömt att gå under och att enda sättet att rädda sitt Provence är att låtsas konvertera till kristendomen. Detta gör han på inrådan av sin filosofilärare och älskade Sofia, och skriver The Dream of Scipio som den ultimata kärleksförklaringen till henne. Under trettonhundratalet hittar poeten Olivier de Noyes detta manuskript och misslyckas med att förstå det. Då konsulterar han den judiske filosofen Levi ben Gershom och möter på så sätt Rebecca, en kärlek som kommer leda till hans undergång. Julien Barneuve är under andra världskriget en av de främsta experterna på Olivier de Noyes. I det tyskockuperade Frankrike tvingas han till svåra kompromisser och omvärdera de Noyes liv.

The Dream of Scipio har stått åratals i min bokhylla och samlat damm. Iain Pears har 50/50 i statistik hos mig där jag älskade en av hans böcker och tyckte en annan var okej. När jag tog itu med denna så trodde jag först att jag inte skulle kunna ta mig igenom den. The Dream of Scipio börjar fruktansvärt segt, men precis när jag började tro att jag skulle bli tvungen att ge upp så sögs jag in i berättelsen och ville inte lämna den.

Strukturellt är The Dream of Scipio komplicerad. Den rör sig mellan tre århundraden, mellan olika karaktärer, och det är inte klart från första början hur dessa hänger ihop annat än med manuskriptet. Men så börjar deras historier haka i varandra, ge ekon från det förflutna till nutid, på ett riktigt elegant vis. Alla beskriver detta som en stor kärlekshistoria, men för mig är behållningen det historiska elementet och skildringen av judars utsatthet i Europa genom århundradena. Vad läsaren tror sig veta i början av boken revideras under berättelsens lopp och slutresultatet är magnifikt. Vi konfronteras med vad som är rätt eller fel, och hur det är möjligt att handla moraliskt förkastligt i avsikt att göra det rätta.

The Dream of Scipio är ett komplext uppbyggt verk om kärlek, lojalitet och rätt och fel.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.