The Good Earth av Pearl S. Buck

the good earth

Författare: Pearl S. Buck
Serie: House of Earth, #1
Förlag: Pocket Books (2005)
Antal sidor: 357 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Det är dagen för bonden Wang Lungs bröllop. Han har aldrig lagt ögonen på bruden innan han hämtar henne hemma hos det stora huset Hwang, där hon har varit slav i större delen av sitt liv. O-Lan är ingen skönhet eller särskilt vältalig, men hon arbetar hårt och föder honom flera barn. Belöningarna från jorden som de brukar är till en början få, men snart går det allt bättre för familjen. Men när den stora svälten sveper in över landet tvingas de på flykt till den mer blomstrande södern. Där tvingas de tigga och slita hårt, men längtan tillbaka till jorden håller dem uppe. Tack vare tur och O-Lans vilja att överleva kommer de över oanad rikedom.

Det finns vissa böcker som det är särskilt svårt att skriva recensioner på. Ofta är det böcker som en inte har särskilt starka känslor inför, vilket är ett återkommande problem när jag läser Pearl S. Buck. Hon skriver trevligt, men vad ska jag skriva mer än det? The Good Earth har vållat mig en hel del huvudbry nu när jag ska skriva om den.

Å andra sidan så har Buck en fin språklig förmåga som kommer till sin rätta i The Good Earth. Sättet hon skildrar hur hungersnöden går åt folket: bilden av den svältande flickan i sin faders armar som trots allt ler när hon möter hans blick. De bilder som hon väljer att smycka sitt språk med och fånga de människor hon har valt att skildra, en grupp som inte särskilt ofta får komma till tals i litteraturen: kinesiska bönder under denna tid i Kinas historia.

The Good Earth skildrar en man som arbetar hårt och får vissa belöningar för det. Men det är också en berättelse om hur det goda livet kan korrumpera och få dig att glömma de som gjorde att du kom dit där du är idag, vilka du har att tacka för dina framgångar. Men också var du själv kommer från och vem du är. Att rikedom kan förblinda och förvilla tills det är alltför för sent att se vad det kommer att kosta.

The Good Earth är också en berättelse om kvinnors livsvillkor. O-Lans öde är orättvist, med tanke på allt vad hon gör för familjens överlevnad och att utan henne skulle Wang Lung inte komma särskilt långt. Det är också en värld där det i svåra tider kan ses som en lösning att sälja en dotter som slav för familjens överlevnad. Kvinnor och flickor är utbytbara varor i ett samhälle där bara männen räknas.

The Good Earth är inte en bok som har lämnat mycket starka känslor hos mig, men det är en klart läsvärd bok med mycket som går att diskutera.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på The Good Earth av Pearl S. Buck

  1. A ROOM OF MY OWN skriver:

    det är väldigt länge sedan jag läste trilogin om Wang Lung men jag minns att jag var väldigt förtjust i den. hade en lång period när jag läste mycket kinesiskt. numera blir det mest japanskt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.