Tips för redigering till er författare

Word har en liten smart funktion som jag brukar använda när jag redigerar och jag tänkte dela med mig av det till er som tips.

Jag använder Microsoft Word 2010 när jag skriver, men den här funktionen finns även i tidigare versioner (åtminstone så fanns den i 2003 versionen av Word jag använde fram tills i våras). Det kan vara lite krångligare att hitta den i de tidigare versionerna. I 2010-versionen av Word är det bara att klicka på ”Granska”.

Då dyker den här vyn upp. Om klickar på ikonen för ”Spåra ändringar” finns det ett antal alternativ för att spåra ändringar, men välj ”Spåra ändringar” igen från den menyn. Då kommer Word att spåra alla ändringar som du gör i dokumentet.

När du tar bort ett ord, kommer ordet finnas kvar fast rödmarkerat och genomstruket. Detta kan vara bra om du inte är säker på att det nya ordvalet blir bättre. Likaså om du lägger till ett nytt ord kommer det att vara rödmarkerat och understruket. Du kan alltid gå tillbaka och acceptera ändringar senare.

Genom att trycka på ”Ny kommentar” och markera ett textstycke kan du infoga små anteckningar vid den första genomläsningen eller senare. Kommentarer kan röra saker som ska stryka, saker som inte ’makes sense’, darlings to kill och så vidare. Det kommer då dyka upp en kommentarsruta i marginalen.

Okej, du har nu läst igenom hela manuset och har ändrat lite hit och dit. Vad händer härnäst?

Vid ikoner ”Acceptera” och ”Ignorera” kan du spåra alla ändringar du har gjort i dokumentetet. Här kan du välja att acceptera eller ignorera de ändringar du har gjort, allt för att ditt manus ska bli bättre.

Det är lite grundläggande om hur du använder ”Granska”-funktionen i Word. Hoppas du har någon nytta av det!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i skrivande och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.