Tisdagsutmaning: Kokböcker och Middagsskildringar

Denna vecka har handlat om mat och kokkonst inne på Kulturkollo, vilket även veckans utmaning också handlar om. Så här skriver deras Viktoria:

Vi har satt oss till bords den här veckan och självklart handlar tisdagens utmaning om just detta! De senaste årens kokboksboom har gjort att det inte bara säljs utan även publiceras enorma mängder kokböcker varje år. Många köper och läser också kokböcker för att det är roligt och för att få inspiration, inte bara för att rent praktiskt använda recepten som står i dem.

Sålunda handlar tisdagens utmaning om just kokböcker. Du får två uppdrag.

Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?

IMG_20160318_155152

Jag köpte den här riktiga tegelstenen till kokbok på någon bokrea och har egentligen aldrig ångrat mig, fastän jag inte har lagat ett enda recept ur den. Titt som tätt lyfter jag ut den ur bokhyllan och bläddrar i den. Gott om intressanta recept finns det.

Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?

IMG_20160318_155526

När jag gick i högstadiet fick jag en skrivbok från Indiska av min mamma och i den började jag samla recept. Den är ännu inte full, men innehåller många goda favoriter. Receptet på bilden leder till en gudomligt god maträtt i mitt tycke. Något av en helgfavorit här hemma.

Bonusuppdrag: Har du någon favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat? Berätta gärna!

Vad sägs om tre till priset av en?

Först ut, Disneys kanske mest charmiga film: Råttatouille. Om den lilla råttan Remy som älskar matlagning och drömmer om att bli en mästerkock. Jag tröttnar aldrig på den här filmen och grämer mig över att jag inte har den i bokhyllan. Skulle vilja ha den där så att jag kan se den om och om igen.

Därefter kommer en väldigt skum, men bra, bok: Like Water For Hot Chocolate av Lara Esquivel. Sydamerikansk magisk realism gifter sig med matlagning. Som den yngsta dottern i sin familj är Tita dömd till att aldrig gifta sig, utan ska ta hand om modern till sin död. Men hon förälskar sig i Pedro som förförs av hennes, bokstavligt, magiska kokkonst.

Tredje är en bok jag läste nyligen och kommer att recensera i nästa vecka: Mãn av Kim Thúy. Boken är en hyllning till de kvinnor som uppfostrade bokens huvudperson och den matlagning de lärde henne. Som exilvietnames i Kanada är maten bandet till hemlandet. Jag älskar böcker där mat framställs som något essentiellt och kraftfullt för kulturell identitet och att det har förmåga att föra oss tillbaka till barndomen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning. Bokmärk permalänken.

6 svar på Tisdagsutmaning: Kokböcker och Middagsskildringar

  1. Boklysten skriver:

    Maten är verkligen viktig för kulturell identitet!

  2. Monika skriver:

    Jag gillar kulturell identitet, speciellt när det handlar om mat 🙂

  3. Bakbokmat skriver:

    Jag älskar Mãn av precis samma anledning. Mat och kultur är verkligen intimt förknippade med varandra. Och det är så spännande att själv testa mat från olika delar av världen. Man får bokstavligt talat smaka på kulturen då.

    Tror de där anteckningsböckerna med favoritrecept faktiskt är världens bästa kokböcker. All kategorier.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag blev väldigt sugen på att äta vietnamesiskt av att läsa Mãn 🙂 Har faktiskt aldrig gjort det.

      Det måste de vara. Där samlar ju en i princip bara de recept som en vet att en kommer att laga igen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.