Top 10 Beach Reads

Topp Tio Tisdag

Inte får jag ta det lugnt denna tisdagsmorgon heller eftersom jag ska störta iväg och klippa mig nu på morgonen. Men först ska jag ta itu med veckans Top Ten Tuesday, som handlar om Beach Reads Week — top ten great beach reads, ten books I plan to read on the beach, ten beach reads for those who don’t like typical ~beach reads~, ten authors who are my go-to for beach reads, etc.

För mig känns strandläsning som om det innebär fluff, feelgood och romans. I år tänkte jag tipsa om tio böcker som jag tycker borde vara självskrivna för strandväskan i år:

Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George är en mysig feelgood om en litterär apotekare som kan bota allas hjärtesorger utom sin egen och vars förflutna får honom att lossa ankar och ge sig av på en resa genom Frankrike. Bokmalen bör nog få särskilt stort nöje av denna.

Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins har jag tjatat hål i huvudet på er om vid det här laget. Om en amerikansk tjej som tvingas gå sitt sista high school-år i Paris och som finner vänskap och kärleken där. Mycket söt romantisk historia.

Invånarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald handlar om en tjej som reser till USA för att träffa sin brevvän, som tyvärr hinner avlida innan hon kommer fram. Invånarna i Broken Wheel tar dock emot henne med öppna armar och hon öppnar en bokhandel. Varm feelgood som bjuder på stark igenkänning för bokmalen.

Britt-Marie var här av Fredrik Backman är berättelsen om Britt-Marie, som lämnar sin man och hamnar i ett samhälle som alla har glömt bort. När hon blir fotbollstränare för ungdomarna i byn lär sig både hon och de något nytt. Kanske inte Backmans bästa bok, men Britt-Marie är nog den av hans karaktärer jag har känt starkast med. Skratt och tårar utlovas.

De skandalösa av Simona Ahrnstedt bjuder på en skandalös romans mellan en greve och en sällskapsdam. Passion, hemligheter och ett vad som hotar att omkullkasta allting.

Etthundra mil av Jojo Moyes är en feelgood berättelse som är både varm och stundtals svart. IT-miljonären Ed Nicholls snubblar in i en familj som har det kärvt ekonomiskt och skjutsar dem till en matteolympiad, där mattesnillet i familjen har en chans att vinna en stor summa pengar.

Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten är hennes berättelse om hur hon slår sig till ro i Finistère och råkar fälla en ödesdiger kommentar till en ny väninna: här är så vackert att någon borde skriva en bok om det. Ett språk att dö för och där ogräsrensning kan bli en kärlekshandling.

Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman handlar om en helt vanlig kille vars vänner alla råkar vara superhjältar. Innanför sina tunna pärmar rymmer boken galenskaper, humor och sorg.

Drottningen vänder blad av Alan Bennett är berättelsen om hur Storbritanniens drottning råkar hamna på en bokbuss och bli en hängiven läsare. Något som hovet inte uppskattar. En väldigt fin berättelse om kärleken till läsandet.

Hello Kitty måste dö av Angela Choi är en absurd historia fylld med svart humor om en kvinnlig jurist som bestämmer sig för att vägra falla i fällan som många asiatisk-amerikanska kvinnor gör och därför ta sin egen oskuld. Bara det att hon saknar mödomshinna. (Att mödomshinna sedan är en myt så att premissen genast faller behöver vi inte tala högt om, men det här är verkligen en skruvad och underhållande bok.)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Top 10 Beach Reads

  1. Monika skriver:

    Etthundra mil och Läsarna i Broken Wheel rekommenderar har jag i min hylla och den senare är med även på min lista 🙂 Den lilla bokhandeln i Paris hoppas jag att jag får hem snart.

  2. Ewelina skriver:

    Boken wheel och Ahrnstedt har jag också med på min lista 🙂 Bara titeln på den lilla bokhandeln i Paris får mig att vilja läsa boken 🙂

  3. Boklysten skriver:

    Har precis kommit till slutet av ”Den lilla bokhandeln…” och den är verkligen mysig.

  4. Låter som utmärkt sommarläsning 🙂

  5. Lottens bokblogg skriver:

    Jag har tro det eller ej läst sju av dina tips 🙂 De flesta håller jag med om. Fast Hello Kitty? Den var så… bisarr 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.