Topp 10 böcker att diskutera i en bokcirkel

Topp Tio Tisdag

Tisdag igen och som vanligt är det dags för Top Ten Tuesday. Veckans tema är: Ten Books I’d Love to Read With My Book Club/If I Had A Book Club (or you could pick a specific kind of book club — like if you had a YA book club or an adult book club or a science fiction book club etc.)

The Left Hand of Darkness av Ursula K. Le Guin är en bok som i mångt och mycket vänder och vrider på hur vi ser på kön, och det skulle vara intressant att diskutera detta med andra boknördar.

Jag ger dig solen av Jandy Nelson har ett intressant bildspråk och komplicerade relationer, samtidigt som karaktärerna egentligen känns ganska välbekanta. Ändå lyckas hon göra dem nya och det skulle vara intressant att diskutera.

En styvmors dagbok av Fay Weldon är en komplext uppbyggd bok om en ung kvinna som gifter sig med en äldre man som sedan tidigare har två barn. Hon blir indragen i en mörk maktkamp med styvdottern. Många psykologiskt intressanta porträtt och en i grunden ganska otäck historia.

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón är så atmosfärisk och innehåller många intressanta element som jag tror skulle göra den intressant att diskutera.

The Color Purple av Alice Walker är en modern klassiker om en afroamerikansk kvinna som skiljs från sin syster och gifts bort med en våldsam man. Det finns mycket att diskutera kring den: rasism, könsroller, flytande sexualitet och en massa annat spännande.

Sofies värld av Jostein Gaarder är en bok om filosofi i form av skönlitteratur. Det känns som om det finns mycket att diskutera kring den: om formen fungerar, om en lär sig något, om det skönlitterära undermineras av faktaberättandet…

A Room of One’s Own av Virginia Woolf skrevs i slutet av 20-talet, men är fortfarande i mångt och mycket aktuell idag. Det finns mycket att diskutera kring kvinnors villkor för att bli skapande människor.

Being Dead av Jim Crace är en märklig, morbid och ganska grotesk bok, så det skulle nog gå att prata en del kring den.

Harry Potter av J. K. Rowling skulle det kunna uppstå intressanta diskussioner kring. Det finns oändligt mycket att prata om kring serien.

Notes from an Exhibition av Patrick Gale handlar om en mor som går bort och en familj som försöker hantera detta och minnena av hur hon var i livet. Ett stort tema är psykiskt sjukdom och det skulle nog bli intressant att prata om.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Topp 10 böcker att diskutera i en bokcirkel

  1. Monika skriver:

    Jag tyckte det var svårt i dag, har ju aldrig varit med i en bokcirkel. Personligen tycker jag väl att det borde gå att diskutera alla böcker. Även om nu en del kanske är mer att prata om än andra 🙂

  2. Boklysten skriver:

    I The Color Purple finns det verkligen mycket att diskutera, tycker jag.

  3. Helen skriver:

    Många intressanta titlar här! =)

  4. Lottens bokblogg skriver:

    Som sagt var – trots att jag inte gillade Le Guins bok så måste jag erkänna att den var väldigt passande som bokcirkelbok. The color purple var länge sedan jag läste, men den skulle onekligen passa.

  5. Anna A skriver:

    O, hade inte läst någon på denna listan. Ser definitivt ut som flera av de skulle passa bra.

  6. Therése skriver:

    Tror jag var allt för ung när jag löste Sofis värld. Skulle gärna läsa om idag, tror jag skulle få en aha-upplevelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.