Årets sista dag är en tisdag och det innebär i vanlig ordning att det är Top Ten Tuesday. Veckans ämne är föga överraskande: Top Ten Books I Read In 2013 (overall or you can pick a specific genre if overall is too hard). Det var mycket riktigt väldigt svårt. Så svårt att jag valde att göra två listor; en med ungdomsböcker, en med böcker för vuxna. De är båda utan inbördes ordning.
Ungdomsböcker
1. Dödsritten av Maggie Stiefvater: Boken är fylld av en suggestiv, krypande känsla av att alltid behöva hålla ett öga på havet och lyssna efter klappret av hovar mot klipporna. På ön Thisby går Scorpioloppet av varje år i november – ett lopp där deltagarna rider på de köttätande capaill uisce och riskerar liv och lem.
2. Marcelo i den verkliga världen av Francisco X. Stork: Om en pojke med Aspergers syndrom vars pappa tycker inte att han lever i den verkliga världen och att han måste lära sig att göra det. Lågmäld, ganska långsam berättelsen med fokus på huvudkaraktärens utveckling.
3. Kodnamn Verity av Elizabeth Wein: Med en sinnrik berättarteknik målar Wein upp berättelsen om vänskapen mellan en kvinnlig spion och en transportpilot. Spionen har blivit nedskjuten i det tyskockuperade Frankrike och skriver efter veckor av tortyr ned sin bekännelse. (beskrivning från ett tidigare tematrioinlägg).
4. Jellicoe Road av Melina Marchetta: Taylor blev övergiven av sin mamma på 7/Eleven som barn. Nu är hon gammal nog att leda sina medelever i kriget mot kadetter och jellisar, men ytterligare en viktig person i hennes liv försvinner. En mängd trådar som till en början inte tycks höra ihop, men som så vackert passar ihop.
5. Divergent av Veronica Roth: Vid sexton års ålder tvingas alla ungdomar göra ett val; om de ska förbli hos sina familjer, eller om de ska söka sig till en gruppering som passar deras personlighet bättre. Det är dags för Tris att göra det valet. Väldigt spännande.
6. Fatta eld av Suzanne Collins: Andra boken är min favorit i trilogin då de kämpar mot något större än varandra. Efter att ha vunnit Hungerspelen, trodde Katniss att det hela var över. Men Huvudstaden är inte redo att släppa taget om henne och Peeta…
7. Fågelbarn av Christin Ljungqvist: Sedan barndomen har Hanna sett saker som ingen annan har sett. Hon hade också en gång två bröder, men nu är båda döda och det är Jens fel. Mörk och väldigt välskriven spökhistoria.
8. Nordiska väsen av Johan Egerkrans: Vackert illustrerat uppslagsverk som innehåller de vanligaste bland folktrons väsen.
9. Francesca av Melina Marchetta: Starkt om vänskap och familjerelationer i en bok där Francescas mamma en dag inte klarar av att stiga ur sängen. Samtidigt är Francesca utan sina vänner på en ny skola som precis öppnat upp dörrarna för tjejer.
10. Delirium av Lauren Oliver: En värld där kärlek räknas som en sjukdom och alla artonåringar genomgår en operation för att bota dem. Oliver har byggt upp världen väldigt fint och jag tycker världen i sig är väldigt otäck.
Böcker för ”vuxna”
1. The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald: Klassiker som på ett litet antal sidor lyckas skildra baksidan av den amerikanska drömmen.
2. Harry, a History av Melissa Anelli: En bok om Harry Potter-fansen skriven av ett fan själv. Nostalgiskt för de som liksom mig älskade sidor såsom hogwarts.nu och att läsa fanfiction.
3. Drottningen vänder blad av Alan Bennett: En bok som bokmalen känner igen sig i när drottning Elizabeth en dag råkar kliva på en bokbuss, lånar en bok av ren artighet och sedan fastnar i läsningen.
4. Changing Planes av Ursula K. Le Guin: En novellsamling som är som en serie reseberättelser där berättaren besöker olika plan. Fantastisk world-building.
5. Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh: Med ett speciellt och mycket vackert, målande språk, skildrar Hashemzadeh en ambitiös flickas prestationskrav, utanförskap och klassresa.
6. Sargassohavet av Jean Rhys: Prosan är vacker, men det finns något vagt oroande över texten när Rhys väcker mr Rochesters första fru till liv.
7. De skandalösa av Simona Ahrnstedt: Magdalena Swärd sitter på glasberget, men när hon anställs som sällskapsdam åt en ung friherrinna möter hon en greve och en skandalös romans inleds. Ahrnstedt levererar som alltid.
8. Tiggarflickan av Alice Munro: Med förrädisk enkelhet målar Alice Munro upp stämningar, miljöer och karaktärer på ett sådant sätt att det fullständigt golvar läsaren.
9. Hard-Boiled Wonderland and the End of the World av Haruki Murakami: Märkligt och surrealistiskt på bästa Murakami-vis om en galen vetenskapsman, dennes chockerande oblyga barnbarn och en mänsklig datahantera vars corpus callosum har skurits av för att låta de båda hjärnhalvorna arbeta oberoende av varandra.
10. Liten parlör för älskande av David Levithan: Finurligt uppbyggd roman om kärleken. Och en väldigt fin sådan.
Hon är inte jag tillhör mina favoriter!
På ungdomsbokslistan var det rätt många som jag har lust att läsa 2014 🙂
Hon är inte jag är fruktansvärt bra 🙂
Ja, allt på listan är verkligen rekommenderat 😉
Jag har inte läst en enda av alla dessa 😮 Tror jag. Ursula K. Le Guin läste jag någon gång på 80-talet och har faktiskt ingen aning om vad de böckerna kan ha hetat på engelska. Men många av ungdomsböckerna har jag tänkt läsa, om inte 2014 så någon annan gång 🙂
Hoppas du kommer gilla de av ungdomsböckerna du läser när du läser dem 🙂
Intressant lista. Gott Nytt År!
Gott nytt år! 🙂
Christin Ljungqvist är en författare jag bara måste skaffa bekantskap med 2014! Alla skriver så positivt om hennes böcker!
Gott nytt bokår!
Det rekommenderar jag att du gör 🙂 Om jag inte hade börjat bokblogga, skulle jag ha missat hennes böcker och det hade verkligen varit synd och skam.
God fortsättning!
Dödsritten måste jag försöka läsa 🙂
Jag rekommenderar den 🙂 Det är en av mina favoriter!
Kul med två listor! Har det varit ett bra år överlag?
Älskar förresten hur matchade omslagen är på böckerna du läser just nu, Coraline och Les Misérables ^_^
Det har varit ett väldigt starkt år, 2013. Det svackade lite nu i slutet, men jag har läst så pass mycket bra att det var svårt att skriva en sådan här lista 🙂
Coraline och Les Mis passade ju riktigt bra ihop! Lite kul hur slumpen fungerar ibland 🙂
Tror inte att jag har läst så många av de böcker som du nämner, gjorde ett försök med Jellicoe Road när den kom ut men det ville sig inte riktig. Kanske att jag gav upp för tidigt? Kul att du gjorde två listor, många intressanta tips. 🙂
Jag tror att Jellicoe Road kräver en hel del tålamod innan allt faller på plats, men jag tyckte att det var värt det 🙂
Pingback: Jag är inte riktigt klar med 2013 » C.R.M. Nilsson
Pingback: Tematrio - Bra böcker 2013 » C.R.M. Nilsson