Topp tio favoritfilmer

Topp Tio Tisdag

Idag har jag ägnat mig åt städning av rummet och blev så pass distraherad att jag glömde bort att jag inte hade schemalagt det här inlägget. Men än är inte tisdagen över och jag hinner nog med Top Ten Tuesday. Veckans tema är Top Ten Favorite Movies.

Utan inbördes ordning:

The Talented Mr Ripley: Jag såg filmen före jag läste böckerna om Ripley, och det här är ett fall där jag tycker att filmen överstiger boken. Matt Damon är Tom Ripley, som genom ett missförstånd skickas för att hämta hem den unge och rike Dickie Greenleaf. Men när uppdraget går fel, börjar Tom alltmer längta efter att ta Dickies plats.

Dogma: Det här är en komedi som jag inte gillar som komedi, utan jag gillar den därför att den väcker en hel del funderingar. I runda slängar handlar den om hur två fallna änglar hittar ett kryphål för att kunna ta sig tillbaka till himlen. Problemet är att eftersom Gud är ofelbar så kommer detta orsaka att hela världens existens går om intet.

House of the Golden Flowers: Ett historiskt drama som är så där överdådigt som bara kinesiska filmer kan vara. Li Gong spelar en kejsarinna som ingår i en sammansvärjning med sina söner för att störta kejsaren.

Frida: Filmatisering av Hayden Herreras bok om Frida Kahlo. Salma Hayek spelar Frida från det katastrofala ögonblick då hon skadar sig så att hon lider av kronisk smärta hela livet och genom hennes stormiga liv med Diego.

Les Misérables: Storslagen filmatisering av musikalen som jag har sett otaliga gånger redan. Jean Valjean är en straffånge som efter avtjänat straff bryter mot sin villkorliga frigivning i ett försök att skapa sig ett bättre liv.

V for Vendetta: En film som får tankarna att surra. Utspelar sig i ett framtida Storbritannien där ett fascistiskt parti har tagit makten. Ur skuggorna kliver dock en maskerad man som genom en blandning av terrorism och bisarra handlingar försöker väcka det slumrande folket – “People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people.”

The Truman Show: Vad händer om du tar en bebis, placerar honom på en tv-inspelning och låter honom växa upp under kamerornas konstanta uppmärksamhet, utan att han är medveten om att hela hans liv är tv? En av de få filmer jag gillar där Jim Carrey har huvudrollen.

The Crow: En mörk hämndberättelse om en man som kommer tillbaka från de döda för att hämnas på de män som mördade honom och hans flickvän. Trots att den är i det våldsammaste laget, så är det en av mina favoritfilmer.

Veronika bestämmer sig för att dö: Filmatisering av Paulo Coelhos bok med samma namn och jag såg den före att jag läste boken, men tycker att filmen är strået vassare. Sarah Michelle Geller spelar Veronika som tycks ha allt, men som är deprimerad. Efter ett självmordsförsök får hon höra att hon bara har dagar kvar att leva.

Inception: En väldigt udda film med en premiss som jag gillar skarpt. I en värld där folk kan gå in i andras drömmar och hämta information, ombeds Dominic Cobb i stället plantera en idé inne i en mans sinne. Om han gör det, kommer han få återvända hem.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

16 svar på Topp tio favoritfilmer

  1. Gia - Bokfrossa skriver:

    The crow var det länge sedan jag såg, annars kikade mitt tonåriga goth-jag ofta på den.

  2. Anna A skriver:

    Les Mis!! Får nog bli till att se om den igen snart känner jag. Kommer ihåg att vi fick se the Crow i högstadiet på bilden av alla ämnen.
    Gillade också Inception skarpt.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      På bilden? Det låter väldigt udda.

      Les Misérables håller för många omtittningar, fast efter att ha läst boken upplevde jag den som lite hoppig. Det berodde nog på att jag hade bokens tidslinje kvar i huvudet.

  3. Monika skriver:

    V för Vendetta såg jag för bara någon vecka sedan och när den började tänkte jag ”åh nej, en sådan där knepig film”, men jag fortsatte ändå titta. Vilket jag är glad för, den var ju jättebra 🙂

  4. Lottens Bokblogg skriver:

    Bara Les Misérables som jag sett!
    Men Veronika bestämmer sig för att dö skulle jag vilja se eftersom jag läst boken 😉

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Veronika bestämmer sig för att dö är en riktigt bra filmatisering. Jag blev besviken på boken i jämförelse (jag verkar ha en grej för att se filmatiseringen först, läsa boken efteråt).

  5. Helen skriver:

    Åh The Crow! En stor favorit här! Jag blev väldigt sugen på House of Golden flowers, jag såg nyligen en väldigt fin film ifrån Kina, The Empress och jag blev så sugen på att se något liknande! Så tack för tipset!

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      The Empress är riktigt bra 🙂 Såg den för några år sedan. I samma veva såg jag något liknande, men jag kommer ta mig tusan inte ihåg vad den filmen hette. Den var också riktigt bra.

  6. Bokdamen skriver:

    Har bara sett Ripley filmen. Men jag är nyfiken på V för Vendetta och det vore kul att se Les Miserables, gillade musikalen jättemycket och det var ett tag sen jag såg den. 🙂

  7. Freja skriver:

    Inception är häftig!

  8. Therése skriver:

    Oj, jag har inte sett en enda av de här! Märkligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.