Tre tankar kring negativa recensioner

Jag tycker inte om att skriva negativa recensioner. Men ibland slinker det igenom en bok som jag inte gillar och då står jag där med en negativ recension att skriva. I de fallen försöker jag att utgå från dessa tre tankar jag har kring det här med att skriva recensioner av en bok jag inte gillat.

Utgå från dig själv. Att du inte gillar boken är inte ett objektiv kriterium för att boken är värdelös. Om varje bok har en läsare, så innebär det att du inte är rätt läsare för den. Vad är det som gör att du inte gillar den? Försök motivera tydligt med konkreta exempel. Finns det något som du uppskattar med boken?

Förolämpa inte andra läsare. Du gillar inte boken och det är din rätt, men din rätt att inte gilla den är inte större än andras rätt att gilla den. Säg inte att folk som gillar den är idioter eller ynkryggar som inte orkar se livet. Det sista är ett citat ur en professionell recensents omdöme om Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda.

Förolämpa inte författaren. Utgå från att författaren kommer att läsa din recension och den inte ska innehålla sådant som du inte skulle säga öga mot öga med en annan människa. Gå inte till personangrepp (kalla inte författaren för idiot och så vidare). Författaren har slitit med boken under en längre tid och har känslor.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Tre tankar kring negativa recensioner

  1. med negativa recensioner sänker män även läsare som gillar boken… det är en konst att göra på ”rätt” sätt.

  2. Boklysten skriver:

    Negativa recensioner är nog det svåraste som finns att skriva, där får man verkligen hålla tungan rätt i mun.

  3. Lena skriver:

    Det är otroligt svårt med negativa recensioner. Man får försöka vara saklig och på ett bra sätt berätta varför inte just jag fastnat för boken i fråga.

  4. Det är verkligen svårt att skriva om böcker man verkligen inte fastnade för. Men det är tre bra punkter du har! Det försöker jag också tänka på.

  5. Lottens bokblogg skriver:

    Det är verkligen jättesvårt att skriva negativa recensioner. Jag brukar känna att jag lyckats när någon i kommentaren skriver att de vill läsa boken, för då har jag förmodligen förmedlat varför inte JAG gillar den, och personen har andra ”triggers”.

  6. Bokhuset skriver:

    Jag kan vara rätt hård när det gäller utländska författare. Risken är ju typ minimal att de läser det jag skrivit. När det gäller svenska författare däremot är jag mer försiktig. Fortfarande ärlig men fokuserar mer på det som ändå är positivt och försöker ge konstruktiv kritik istället för att bara såga.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag har haft mer än en utländsk författare som har läst mina recensioner, så jag applicerar det på både svenska och engelska. Döda författare, däremot, kan jag vara hårdare emot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.