Veckans skörd #71 Semester är farligt

Jag kom hem igår efter att ha spenderat sex dagar i Göteborg med min familj. Vi har turistat runt och besökt Universeum, Sjöfartsmuseet, Maritiman, Botaniska trädgården, Göteborgs konstmuseum och Tjolöholm slott. Vi tog även en tur med Paddan. Givetvis propsade jag också på att vi skulle till Science Fiction Bokhandeln, och semestern har varit förödande för mina bokhyllor. Jag överväger att formulera ett köpstopp, men återkommer om detta när jag har haft tid att tänka.

Science Fiction Bokhandeln

I tisdags besökte vi Science Fiction Bokhandeln. Ett besök vars eftersviter ledde till att jag omväxlande nynnade på Je ne regrette rien och läxade upp mig själv för att bara för att jag har sparat ihop pengar till besöket, så innebär det inte att jag nödvändigtvis behövde handla upp alla de pengarna. Håll i hatten, för nu kör vi:

scifimanga

Jag hade en plan. Den här planen började knaka lite i fogarna när jag fick syn på Utsubora, som väckte min nyfikenhet med en gång. Det var ett tag sedan jag köpte manga och när jag stod där blev jag lite sugen, så två volymer av Girl Friends fick även följa med. Det är mina första yuri (lesbisk) manga, så det ska bli spännande att läsa.

scifiannerice

Planen involverade heller inte att jag skulle få syn på de böcker jag saknar i Vampyrkrönikan och känna att ja, de kanske skulle införskaffas eftersom det i oktober kommer en ny i serien. Men sagt och gjort, nu har jag alla som hittills finns utgivna i serien.

scifiböcker

Till planen hörde att jag skulle införskaffa The Left Hand of Darkness av Ursula Le Guin och lite andra science fiction-klassiker, men jag kunde bara hitta Le Guins bok. En annan bok som jag planerade att köpa och hittade var Four av Veronica Roth. The Sherlock Holmes Handbook av Ransom Riggs har jag haft på önskelistan i flera år, likaså Det sällsamma fallet Benjamin Button av F. Scott Fitzgerald, men de fick följa med lite spontant hem.

scifisantaliliosangre

Den dyraste boken var Santa Lilio Sangré, som är en konstbok. Konstnären, Ayami Kojima, har tydligen jobbat en hel del med spel innan. Den här boken är verkligen vansinnigt vacker, samtidigt som målningarna ofta är groteska.

Så jag lämnade bokhandeln med två överfulla kassar. Det såg lite halvt ut som jag brukar göra efter bokrean.

Operan

I onsdags skulle vi till Maritiman, men på vägen dit stannade vi till på GöteborgsOperan. Vi tittade in i shoppen och givetvis fanns det ju saker som var värt att handla där:operan

Jag är egentligen mer än fioltjej än en pianotjej, men Satie är ändå en av mina favoritkompositörer. Så jag blev lite glad över att hitta den här skivan. När jag skulle gå till kassan fick jag syn på Cats och gjorde en liten glädjedans. Den finns nämligen bara på Blu-ray på nätet, och jag har ingen spelare för det formatet. Så nu ska jag äntligen se musikalen.

Botaniska trädgården och Konstmuséet

Under torsdagen besökte vi först Botaniska trädgården. Det blev inga böcker här, egentligen. Jag var frestad att köpa en bok om japanska trädgårdar (årets tema är Japan), men den kändes lite för dyr. I stället fick den här följa med mig hem:

teburk

Det är en jättesöt teburk, så som den ser ut från fram- och baksida. I den ska jag förvara mängder med te har jag tänkt mig.

Men vi gjorde även ett besök på stadens konstmuseum och då hittade jag lite böcker:

konstmuseet

Det kanske inte är de böcker som är mest tippat att någon köper på ett konstmuseum, men en bok om Vampyrernas historia kändes perfekt för mig och 642 Things to Draw är tänkt att vara ett lite mindre projekt för att försöka få mig att teckna mer regelbundet.

Tjolöholms slott

Aldrig har jag varit så arg över ett fotoförbud som när jag steg in i slottet och insåg att det var exakt så här jag hade föreställt mig ett slott i en äldre fantasyberättelse som jag är sugen på att redigera. Jag hade behövt referensbilder för att få fram stämningen, men tyvärr. Efter visningen begav jag mig till deras butik och försökte hitta en bok med bilder inuti slottet:

tjolöholm

Det lilla häftet till vänster var vad jag hittade, men det var bättre än inget. Å andra sidan gjorde besöket att jag hittade den fantastiskt fina William Morris bok vars illustrationer fick mig att tappa hakan. Bara framsidan är ju så vacker att en tappar andan.

Recensionsexemplar

Väl hemma igen, upptäckte jag att jag hade fått recensionsexemplar:

stockholms undergång

Mejlet från Fruktan där de bad mig förbereda för undergången väckte ju genast uppmärksamhet, och jag blev sugen på att läsa novellsamlingen. Jag hade hoppats att den skulle hinna fram innan jag åkte iväg, men nu när jag är hemma igen ska jag börja läsa den så snart som möjligt. Tack för recensionsexemplaret, Undrentide!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

16 svar på Veckans skörd #71 Semester är farligt

 1. Men jösses!

  Blev lite mållös här 🙂

 2. Ewa K skriver:

  Jag har inte köpt några böcker alls. Men väl nya bokhyllor. Inte bra alls med knappt två månader kvar till Bokmässan.

 3. Johanna skriver:

  Ibland blir det såhär. Böckerna fullkomligt väller in. Jag förnekar all inblandning i att ha inhandlat dem 😉

 4. Lottens Bokblogg skriver:

  Underbart 🙂 Det finns något speciellt med att handa på semestern… Go with the flow liksom 😉
  Ska bli intressant att se vad du tycker om Ursula Le Guins bok (jag läste den förra året)!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   För min del blir det ju lite det att jag nästan köper något vid varje ställe jag besöker, och oftast blir det böcker.

   Jag ser fram emot att läsa The Left Hand of Darkness. Har ju gillat det jag har läst av henne hittills, men den här är ju lite äldre än de jag har läst…

 5. Therése skriver:

  Åh vilken härlig bokskörd! Låter som en riktigt fin semester som ger mig göteborgssaknad. Tänk att det gått 7 år sen jag flyttade därifrån!

 6. Lena skriver:

  Wow så många härliga böcker!!

 7. Väldans så mycket du hann med! Nu har du nåt för regniga dagar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.