Veckans utmaning: Vilken är min dammigaste bok?

IMG_20160308_095532

Min dammigaste bok måste nog vara den på bilden ovan. Det är en Bibel från slutet av 1800-talet, som min farmors far köpte på marknad. Jag minns inte varför min farmor gav den till mig, men jag fick den i alla fall medan jag gick i högstadiet. Kanske hade det kommit upp att jag inte tänkte konfirmera mig. Jag minns inte. I alla fall har den stått, eller snarare legat, oläst sedan dess i min bokhylla. Den samlar inte på sig alltför mycket damm eftersom jag regelbundet torkar av den.

Om ni skulle fråga mig vilken bok i min bokhylla som har mest dåligt samvete över att inte ha läst så är det denna. Inte för att jag inte har försökt. Men jag kommer aldrig längre än till ormen i paradiset innan jag blir arg och lägger den ifrån mig. Farmor brukade fråga mig om jag hade läst den, men jag gjorde henne besviken varje gång.

Hon gick bort året som jag fyllde sexton år och begravdes bara några dagar innan min födelsedag. Jag ångrar att jag aldrig riktigt lärde känna henne. Men jag har denna Bibel att minnas henne med.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning. Bokmärk permalänken.

18 svar på Veckans utmaning: Vilken är min dammigaste bok?

 1. Monika skriver:

  Otaliga är de gånger då jag försökt mig på att läsa Bibeln, men jag stupar alltid när alla uppräkningar över hur gamla alla är och vilka barn de har kommer 🙂

 2. Anna skriver:

  Vilket fint minne ändå. Bibeln finns kvar, jag hade en period i lägre tonåren då jag läste större delen av GT och det var faktiskt spännande!

 3. Sofies bokblogg skriver:

  Häftigt med en så gammal släktbibel! Jag gissar att språket inte är det lättaste… Ett tips är att börja med Nya testamentet, det är lite lättare och innehåller inte så många släktträd och andra uppräkningar.

 4. Biblar kan vara vackra böcker. Även om en inte läser den.

 5. Carro skriver:

  Bibeln är väl en av få böcker som jag inte har dåligt samvete över att inte ha läst. Men vilket fint minne det är för dig ändå!

 6. Boklysten skriver:

  Den var jättetjusig!

 7. Sara Pepparkaka skriver:

  Jag hade en period när jag också hade tänkt mig att läsa Bibeln. Men nej, jag stupade någonstans i mitten på Gamla Testamentet.

 8. Robert W skriver:

  Prova att läsa Höga Visan i Gamla Testamentet. Det är kärleksfull poesin. Den har ibland kallats Bibelns porrbok 😉 Hade den inte varit en del av Bibeln, så hade den säkert förbjudits av kyrkan 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.