Vintage Fashion

Vintage Fashion av Emma Baxter-Wright, Karen Clarkson, Sarah Kennedy och Kate Mulvey

Författare: Emma Baxter-Wright, Karen Clarkson, Sarah Kennedy och Kate Mulvey
Förlag: Carlton Publishing Group (2010)
Antal sidor: 223 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Vintage Fashion på en visuell resa genom decennierna och visar upp plagg som är typiska för perioderna, både gällande material och snitt. Det är en bok som är lämplig för de som är intresserade av att själva klä sig i vintagekläder, men också för den kvinna som är ”bortom mode.” Den skapar medvetenhet kring modefärdigheter och -tekniker, såväl som tips för vad man ska ha i åtanke om man vill hitta äkta vintage.

Vintage Fashion har stått och samlat damm i bokhyllan sedan införskaffades på bokrean 2013. Lite märkligt eftersom jag verkligen är intresserad av mode och då särskilt vintagekläder. Mer än en gång har jag stått och fingrat på boken utan att plocka ur den ur hyllan. Tills nu.

Vintage Fashion tar sitt avstamp i tjugotalet och avslutas under 80-talet. Med färgstarka fotografier erbjuds läsaren en orgie i vackra (och mindre vackra – hej 60- och 70-tal!) kläder. Men det som gör den här boken intressant är hur den skildrar samhällsfenomens påverkan på modet. Som tygransoneringen under krigstiden och hur det influerade snitt och detaljer på 40-talets kläder. Hur olika perioder sker i reaktioner till varandra.

Personligen kan jag inte mycket om olika sömnadstekniker, vilket gör att jag kanske inte hänger med alla gånger när Vintage Fashion går in i teknisk detalj. Men det är ändå lite spännande att se vilka material som har varit populära under vilket decennium, färgval och mönster. Ibland undrar man vad designers tänker med, andra gånger förälskar man sig plagg som är oerhört vackra.

Vintage Fashion är en spännande, kunnig guide i modehistoria från 20-talet till 80-talet.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.