10 böcker som handlar om mammor

Topp Tio Tisdag

I söndags var det ju Mors dag i stora delar av världen, vilket innebär att veckans Top Ten Tuesday har temat Mother’s Day related Freebie: favorite moms in literature, books about motherhood, best mother/daughter or son relationships, books to buy your mom, worst moms in literature, etc. etc.

Jag har skrivit tidigare att jag ofta inte läser böcker om att bli mamma, utan att det ofta blir om det dysfunktionella moderskapet. Mammarollen i sig själv ställer sådana krav på perfektion och självutplånande att det blir fascinerande att läsa om när det krackelerar. Här i min lista blandas fruktansvärda mammor med hyllningar till mammor. Det blir tvära kast, kan jag lova.

Monster Love av Carol Topolski är en riktigt ryslig bok om ett par människor som aldrig borde ha blivit föräldrar, men som av en serie olycksaliga händelser blev det.

En styvmors dagbok av Fay Weldon handlar om en ung manusförfattare som har två styvbarn och den maktkamp som uppstår mellan henne och styvdottern. En komplext berättad roman som är en riktig bladvändare.

We Need to Talk About Kevin av Lionel Shriver handlar om Eva, som aldrig känt sig kallad av moderskapet och som fruktar att hennes våldsamma ogillande av sin egen son har drivit honom till de fruktansvärda handlingar han har begått. En väldigt obehaglig bok som väckte många svåra frågor.

Notes From an Exhibition av Patrick Gale är ett komplext porträtt av en mor efter hennes bortgång. Rachel Kelly är en framgångsrik konstnär vars bipolaritet har präglat hela hennes familj.

Jag ger dig solen av Jandy Nelson handlar om tvillingarna Noah och Jude, men också om deras mamma vars död och hemligheter för evigt förändrar familjen. Tre år efter hennes död är Jude den enda som tycks vilja hålla ihop familjen eller få reda på vad som hände.

Mamma är bara lite trött av Sara Beijer handlar om läraren Minna, som känner att hon aldrig kan göra rätt eller tillräckligt. Om de orimliga krav som ställs på oss idag, på allt vi ska hinna med.

Familjen jag hade av Bill Clegg handlar om mamman som blev kvar. June Reeds hus går upp i lågor. I det finns dottern; hennes fästman; Junes exman och Junes nuvarande pojkvän. Hela samhället söker efter svar på vad det var som egentligen hände. En bok som dröjer sig kvar.

Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe handlar om en mor och en son i livets slutskede, när mamman har fått veta att hon har bukspottscancer. Under behandlingarnas många timmar diskuterar de böcker som de har läst. En väldigt fin berättelse.

Varför vara lycklig när du kan vara normal?Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson är två sidor av samma mynt. Den första är rent självbiografisk, den andra en romantolkning av författarens uppväxt. Gemensamt är att båda involverar en komplicerad mamma: djupt religiös, fanatisk, hård. Men samtidigt älskad.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på 10 böcker som handlar om mammor

  1. intressant lista, läst hälften

  2. Monika skriver:

    Jag har ju funderat på att läsa något av Jeanette Winterson så det där var ju intressant. Hade ingen aning om att de två böckerna hör ihop, eller vad man ska säga.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jo, det gör de på sätt och vis 🙂 Det är många som har tolkat Det finns annan frukt än apelsiner som en självbiografi, så jag vet inte om det var så att hon kände sig redo att skriva mer självbiografiskt om vad som hände för att få fram det tydligare att debuten rör sig om fiktion.

  3. Spännande lista, mammarollen blir ofta väldigt komplext skildras i litteraturen. Det är liksom de bästa och de värsta vi får läsa om, känns det som.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.