15 roliga frågor

Jag hittade den här någonstans för ett par veckor sedan. Vart detta någonstans var har jag tyvärr glömt.

1. Du sitter i ditt rum och drömmer när det plötsligt kommer in en våldsam galen alien som endast kan bli stoppad genom att du kastar en bok på den. Vilket bok ur din hylla kastar du och varför?

Även om Rhonda Byrnes Hemligheten är liten, så blir det den boken jag väljer. Varför? Det gör inte så hemskt mycket om utomjordingen skulle råka ha frätande slem och boken förgick.

2. J.K. Rowling ska komma till din skola och för att hedra henne har du fått den stora äran att spela en låt för henne när hon kommer in i aulan. Du har hittat den perfekta låten men det finns bara ett litet problem. Spotify har hackat sig och det finns bara tre låtar att välja mellan: Skaka rumpa, Gangnam style eller Sexy and I know it. Vilken väljer du?

Det känns som om jag måste svara ärligt utifrån mig själv på de här frågorna. Saken är den att jag inte har den blekaste aning hur Spotify fungerar, då jag aldrig har använt det. Dessutom misstänker jag att jag förmodligen skulle se till att ha min egen dator, så musiken skulle lösa sig i vilket fall som helst.

Men det känns som om Rowling kanske har lite humor och inte skulle ta alltför illa upp om man spelade Gangnam Style…

3. Din mamma kommer på dig med att läsa hennes pinsamma dagböcker från 80-talet och hon blir helt vansinnig och låser in dig i ett avlägset rum i huset i en vecka. Du får bara äta pannkakor (det enda som går igenom dörrspringan) och dricka lite vatten i ett sugrör genom nyckelhålet. Du får dock ta med dig EN bok att ha under hela veckan. Vilken väljer du?

Jag väljer The Complete Sherlock Holmes, då den är tjock och bra. Dessutom blir jag aldrig trött på Sherlock Holmes.

4. Du kastas in i Hungerspelen och blir en av de 24 deltagarna som ska slåss för livet. Du är inte helt förtjust i idén och det finns ett rätt att rädda dig! Du kan välja att hångla med Hamitch, Effie eller president Snow för att slippa! Vem väljer du?

Jag har absolut ingen aning vilka de här karaktärerna är, eftersom jag inte har läst Hungerspelen. Om man går på hur skådespelarna i filmen ser ut, så är Effie den enda som jag tycker är attraktiv så det får nog bli henne.

5. Din familj har äntligen gått med på att ge dig ett husdjur, 10 år försent! Det finns bara ett krav – djuret måste vara taget från en bok. Vilket fiktivt djur tar du hand om?

Jag skulle kunna tänka mig Vingfåle från Harry Potter, faktiskt. Det skulle vara häftigt att kunna både rida och flyga.

6. Din granne ska flytta och du vet att hon har en enorm samling böcker i din smak och frågar om du får ta några. Du får ta högst 10 böcker, vilka som helst. Det finns bara ett pyttelitet problem, din granne läser bara böcker vars titel böjar på F. Vilka 10 böcker väljer du? (Grannen har allt)

Jag sorterar alltid engelska böcker efter andra ordets bokstav om ”the” förekommer (vilket är vanligt att man gör, eftersom ”the” är så pass vanligt). Det blir därför en del sådana böcker.

  1. Facklan av Marion Zimmer Bradley innehåller
  2. Forest of the Pygmies av Isabel Allende är tredje delen i en bokserie, där jag har läst de andra två. Jag vill gärna läsa den avslutande delen.
  3. Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh tipsade Nilmas bokhylla om under en tematrio och jag blev genast
  4. Feasts of All Saints av Anne Rice är en fristående historisk roman som utspelar sig i New Orleans. Alltså, Anne Rice när hon brukar vara som bäst.

7. Top Model kommer till din skola/jobb och söker efter nya deltagare. Men du är sjuk och de ber dig skicka ett bokomslag där killen/tjejen på framsidan ser lite ut som dig. Vilken väljer du?

A) Det finns förmodligen väldigt få omslagsmodeller som har kortklippt, askblont hår och glasögon. Troligen inte heller någon som liknar mig, om det mot all förmodan skulle hitta någon.

B) Jag skulle vara diskvalificerad från första början. Top Model, respektera att du är sjuk? Herregud, vilket universum lever du i? Tror det var i första säsongen som en tjej blev riktigt allvarligt sjuk och de sade att de ändå skulle diskvalificera henne om hon inte dök upp till bedömningen.

8. Tredje världskriget bryter ut och ett land tar över världen. Från och med idag får du bara läsa böcker, se på filmer, lyssna på musik, äta mat osv… från det här landet! Vilket väljer du? (Sverige, Storbrittanien och USA räknas inte! Mohahaha!)

 Japan. Då kan jag läsa manga, lyssna på visual kei/annan japansk rock (japansk pop kan vara ganska bra den med), titta på anime samt att det japanska köket är ganska varierat så något bör jag väl hitta som inte är sushi.

9. Din absolut största fiktiva crush står utanför ditt fönster och ropar ut ditt namn. Men plötsligt upptäcker du att du lever i en musikal och du kan bara sjunga ut din kärlek till den. Vilken låt sjunger du?

Min största fiktiva crush just nu är Sam Roth från The Wolves of Mercy Falls och jag hade stora problem med att komma på en låt. De flesta kärlekslåtar jag gillar handlar om olycklig kärlek. Men så kom jag på den här som är så otroligt vacker:

10. Telefonen ringer och det är Suzanne Collins på tråden. Hon har ingen aning om vad hennes nästa stora bok ska handla om och hon behöver DIN hjälp. Vad säger du till henne?

Alltså, jag kommer nu vara lite elak, men – Suzanne Collins är inte min vän. Varför skulle jag ge henne en bokidé, som jag kanske vill skriva själv? Om det hade varit så att hon ville ha hjälp med att lösa ett problem i sin roman hade det varit en helt annan sak, men jag tänker inte ge henne en hel idé.

11. Du går inne på bibliotek tillsammans med din icke läsande kompis Tina och plötsligt vill hon ha lästips. Hon gillar inget över 300 sidor, med för mycket beskrivningar och det måste vara SPÄNNANDE! Gärna lite kärlek, vänskap och magi på det. Vad rekommenderar du till Tina?

Jag tycker att Tina ska läsa Frost av Maggie Stiefvater, då jag tyckte den var lite spännande i alla fall. Kärlek, vänskap och magi finns det gott om.

12. När du sitter på ditt rum och läser en riktigt spännande bok kommer din mamma in och börjar fingra på bokhyllan. Hon tar upp din mest pinsamma erotiska bok och frågar om den är bra. Du får panik och erbjuder henne en annan bok som är ”så mycket bättre”. Vilken får hon låna?

Den mest pinsamma erotiska bok jag äger är Femtio nyanser av honom. Jag kan inte föreställa mig att min mamma, ens i ett alternativt universum, skulle plocka upp den och undra om den är bra.

I vilket fall som helst skulle jag nog trycka Avalons dimmor av Marion Zimmer Bradley i händerna på henne illa kvickt. Det är en riktigt bra bok och en jag vet att hon faktiskt vill läsa.

13. Du vinner en tävling i växtkunskap och får åka till Hollywood för att spela in en film om växternas liv. När du kommer dit så ser en stor manager dig och kommer på att du är perfekt för den bästa tv-serien som någonsin gjort. Vilken tv-serie blir du inskriven i?

De bästa serierna är brittiska, så jag vet inte… men jag skulle inte ha något emot att bli inskriven i White Collar som en excentrisk bedragare som lyckas dra Neal Caffrey vid näsan.

14. Du är ny i klassen/på jobbet och din svensklärare/chef frågar om du kan berätta lite om dig själv. Men när du står där framme får du panik och inte ett ord kommer fram. Det enda sättet att presentera dig är genom att sträcka fram en bok. Vilken tar du?

Bara för att jävlas skulle jag vilja sträcka fram Hello Kitty måste dö, men jag är en snäll person och skulle aldrig göra det i verkliga livet. Jag skulle nog istället ta fram Jonas Gardells Jenny med en komplimetterande uppsats om hur vi skiljer oss åt.

15. En ond häxa kommer in till ditt rum och trollar in dig i boken du för tillfället läser i. Vilken bok fastnar du i förevigt och vad tycker du om det?

(jag låter det en veckas gamla svaret stå kvar eftersom jag just nu läser facklitteratur)

Just nu läser jag V for Vendetta, som är en dystopisk serie om ett alternativt Storbritannien under det totalitära styret av partiet Norsefire. De har koncentrationsläger för människor som de inte tycker är värda något eller som inte håller med om deras politik.

Nej, jag skulle inte bli särskilt glad om någon trollade in mig i den miljön. Jag skulle nog ligga och trycka någonstans i väntan på att V störtar polisstaten…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv, läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på 15 roliga frågor

  1. Lotten skriver:

    Oj, det var en omfattande uppsättning frågor. Tror jag skulle gå bet på en hel del av dem…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.