24 goda gärningar av Jenny Fagerlund

Författare: Jenny Fagerlund
Förlag: Norstedts (2019)
Antal sidor: 297 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

För två år sedan förlorade Emma sin älskade Niklas på julafton. Fortfarande har hon svårt att finna fotfästet i tillvaron. Hon lever som i en bubbla, där hon inte umgås med sina vänner och knappt ens med sin familj. Inredningsbutiken i centrala Stockholm som var hennes drömprojekt en gång i tiden känns som ytterligare en börda. På väg hem en kväll stöter hon ihop med en äldre man som har irrat bort sig i snöstormen. Hon hjälper honom komma hem välbehållen. Den kvällen föds en idé hos Emma. Hon ska utföra 24 goda gärningar. En för varje dag fram till julafton. I och med sina goda gärningar kommer Emma i kontakt med andra människor som sakta börjar förändra hennes tillvaro.

24 goda gärningar är en klassisk, vintrig feelgood som utspelar sig i juletid och är perfekt för att komma i stämning. Som i den bästa av feelgood finns här ett stråk av svärta, här i form av den sorg och skuld Emma känner över Niklas död. Men övervägande är det en varm och mysig berättelse som väcker en del tankar. I huvudsak är det en ömsint berättelse kring stark vänskap och en familj som stöd.

Jenny Fagerlund tecknar varma personporträtt i 24 goda gärningar. Från Emma, som är trovärdig i sin depression och sorg, till praktikanten Julia som inte har världen bästa förhållande till sin mamma, livsglada pensionären Lilian och den nyligen arbetslöse Hasse, som skäms över att ha förlorat jobbet och fortsätter låtsas gå till det för att hans fru inte ska få veta. Emmas syster Magda är välmenande, men enerverande. Även om karaktärerna känns igen från andra feelgoodromaner, så är de älskvärda och deras relationer övertygande. Och vad vore inte lite feelgood utan en snygg kille och en hund eller två?

24 goda gärningar är mysig och varm feelgood, med den precis rätta mängden svärta för att balansera upp allt det fina. Garanterad julstämning.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på 24 goda gärningar av Jenny Fagerlund

  1. Pingback: Månadsrapport: December 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: "24 goda gärningar" av Jenny Fagerlund - TinaO

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.