Följeslagarna av Stephen King

Författare: Stephen King
Originaltitel: The Drawing of the Three
Översättare: Lennart Olofsson
Serie: Det svart tornet, #2
Förlag: Legenda (1991)
Antal sidor: 462 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Efter sin konfrontation med mannen i svart, finner sig Roland av Gilead, den siste revolvermannen, sig ensam på en öde strand vid världshavet. Sårad av de monster som bebor stranden, ser han plötsligt hur det dyker upp tre sällsamma dörrar. De öppnas till vår egen värld, men till skilda tider och människor. Dörrarna leder till Fången, den heroinmissbrukande Eddie Dean; till Skuggornas dam Odetta Holmes, en afroamerikansk arvtagerska som förlorade nedre halvan av sina ben i en tunnelbaneolycka och som har en andra personlighet rasande inom sig; och till Döden, den sadistiske mördaren Jack Mort. Roland får nu medhjälpare, men också en glimt av de väldigt krafter som han måste övervinna. Sargad till både kropp och själ, måste färden fortsätta.

Till min förvåning är Följeslagarna ett rejält lyft gentemot sin föregångare. Kanske beror det på att Roland nu interagerar med ett flertal karaktärer. Stephen Kings styrka ligger oftast i hans förmåga att bygga upp karaktärer och relationer dem emellan, vilket han gör skickligt i denna bok. Främst gillar jag Rolands relation till heroinmissbrukaren Eddie Dean, olikheterna och likheterna dem emellan, och den ömsesidiga respekt som växer fram dem emellan. De olika karaktärerna griper tag i mig.

Men det finns ett ganska grovt misstag som retar mig i Följeslagarna. Odetta Holmes beskrivs som schizofren för att hon har en andra personlighet, vilket är felaktigt. Vad hon lider av är en omstridd psykiatrisk diagnos som kallas för Disassociativ identitetsstörning (DID), där personen anses ha ett psyke som splittrats in i olika personligheter.

Men bortsett från det lilla irritationsmomentet, är Följeslagarna en spännande uppföljare som introducerar nya karaktärer och gör mig nyfiken på fortsättningen av detta äventyr.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Revolvermannen (recension)

Följeslagarna

De öde landen

Magiker och glas

Vinden genom nyckelhålet

Vargarna i Calla

Sången om Susanna

Det mörka tornet

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Följeslagarna av Stephen King

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.