A Christmas Carol and Other Christmas Stories av Charles Dickens

Författare: Charles Dickens
Förlag: Alma Classics (2016)
Antal sidor: 453 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus

A Christmas Carol and Other Christmas Stories består av de fem julböcker som Charles Dickens skrev. Det hela inleds med den mest klassiska och kända av dem alla, A Christmas Carol. Berättelsen om den kallhjärtade Ebenezer Scrooge som hemsöks av tre andar för att bli en bättre man är välkänd för alla. Med sitt patos och fantastiska berättelse är det tydligt varför denna berättelse har blivit odödlig. Budskapet om att värna om sin nästa är ständigt aktuellt.

Därefter kommer The Chimes. Trotty Veck väntar på sina uppdrag på kyrkotrappen och hör klockorna klämta. De tycks bära på ett budskap till honom. Men när rika män slår ned på honom förlorar Trotty livsgnistan. Kanske kan klockorna hjälpa honom att återvinna den. Det här var en för mig okänd berättelse, men det är en riktig pärla. Jag blir så arg på arrogansen och blindheten hos de rika männen, som uttalar sig fördömande om de fattigas moral från sin priviligierade position. Trottys öde hemsöker mig under en period när jag är för trött för att läsa, då jag till varje pris vill veta hur det ska gå för honom. Slutet är både upplyftande och nedslående. Hur var det egentligen som det var – en dröm eller sanning?

Cricket on the Hearth blir jag inte lika förtjust i. John Peerybingle bor tillsammans med sin unga fru, Dot; deras bebis och barnflicka. När han låter en främling bo hos sig börjar han fatta misstankar mot sin yngre hustru. En mysig skildring av hemmet och fantastiska personporträtt sådär som bara Dickens kan teckna dem, men berättelsen i sig fångar mig aldrig riktigt.

Fast värre är det nog med The Battle of Life, berättelsen om två systrar. Den ena systern är förlovad, men när hennes fästman återvänder flyr hon fältet. Det här är den enda av berättelserna som inte har ett övernaturligt inslag, utan bara är en kärlekshistoria rätt och slätt. Som sådan griper den heller inte tag i mig, utan känns mest som mellanmjölk.

The Haunted Man and the Ghost’s Bargain är det andra grejer med. Professor Redlaw hemsöks varje natt av ett spöke, som en dag kommer med ett erbjudande: han kan ta bort Redlaws minnen av alla sorger. Men utan sorger kan vi inte uppskatta det glädjerika här i livet, något som Redlaw snart blir varse. Istället berörs han inte alls av sina medmänniskor och det liv han har ordnat för sig blir oväntat hemskt. Återigen en berättelse om att växa som människa och inse meningen med livet, men så fint skildrad att det aldrig blir för sentimentalt.

A Christmas Carol and Other Christmas Stories kommer nog inte att läsas varje jul, men det är berättelser som är tidlösa och som tål att återvändas till gång på gång.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på A Christmas Carol and Other Christmas Stories av Charles Dickens

  1. Pingback: Månadsrapport: December 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.