A till Ö: Bokstaven D

Jag har sett en liknande utmaning gå runt bland bokbloggarna, men jag tror inte det här är samma. Den bloggen, som jag tappade bort adressen till, som jag hittade utmaningen på skrev att man skulle inventera bokhyllan och hitta fem böcker på bokstaven i fråga.

Dödssynden av Harper Lee
Om rasism i den amerikanska södern och de som vågade stå upp för det som är rätt. Jag läste den i skolan när vi skulle läsa moderna klassiker och den gjorde ett väldigt starkt intryck på mig. Dock var översättningen lite märklig och förtog lite av stämningen.

The Distant Echoe av Val McDermid
McDermid är en av mina favoritförfattare och den här ensamstående romanen är en av mina absoluta favoriter. 1978 hittades en kvinna mördad på en skotsk kyrkogård av Alex Gilbey och hans tre vänner. Ingen blev någonsin åtalad för brottet. I nutid dör två av Alex vänner under mystiska omständigheter. Alex misstänker att han och hans familj är nästa måltavla. För att rädda deras liv måste Alex börja gräva i det förflutna för att upptäcka vem som är mördaren…

Den gudomliga komedin av Dante Alighieri
Den kräver mycket eftertanke och ett symbolismlexikon till hands, men är väl värd att läsa. Av de tre delarna tycker jag faktiskt att Skärselden är mest intressant.

Det här är inte en bok av Linda Skugge
En av mina favoritböcker när jag var ung. Idag vet jag inte riktigt varför. Tycker väldigt synd om OCD-flickan som blir uthängd på det här viset.

Det rena landet av Alan Spence
Jag läste den här förra året efter att den hade fått vara hyllvärmare ett tag. Den är baserad på Thomas Glovers liv, en köpman som kom till Japan under artonhundratalet och som byggde sig upp en förmögenhet. Thomas Glovers kärleksaffär med en kurtisan i Japan är bakgrunden till Madame Butterfly. En av de bästa böcker som finns om Japan som är skriven av en västerlänning, i mitt tycke.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.