Alice och Flugan av James Rice

alice och flugan

Författare: James Rice
Originaltitel: Alice and the Fly
Översättning: Charlotte Johansson
Förlag: Stimpla Publishing (2015)
Antal sidor: 219 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Greg är en underlig kille. Han är utstött i skolan och har inga vänner. Familjen är dysfunktionell med en pappa som bara låser in sig på sitt arbetsrum, en mamma som gör om inredningen hela tiden och en syster som dansar och dansar i sitt rum. Det enda som lyser upp vardagen är Alice. Alice med solglasögonen. Alice som får Greg att ta bussen ut i förorten så att han kan vara i hennes närhet. De har aldrig talats vid, annat än i Gregs dagbok där han vänder sig till henne. Medan besattheten bara djupnar, börjar fobierna för Dom bara öka i styrka och de fysiska attackerna blir allt värre kommer det få konsekvenser för allas liv som ingen hade kunnat ana.

Jag började se Alice och Flugan på alltfler bokbloggar och tyckte mer och mer att det lät som om det skulle vara något för mig. När jag kommenterade på Monikas recension, så undrade hon om jag ville ha boken då hon ändå skulle ge bort den. Och glad är jag för det, då den har boken verkligen har dröjt sig kvar hos mig. Så tack, Monika, jag hade inte velat missa denna pärla.

Alice och Flugan är skriven som en serie dagboksinlägg, som Greg skriver efter att hans lärare tror att det skulle kunna hjälpa honom. Mellan detta är det insprängt utdrag ur förhörsprotokoll som visar att något hemskt har hänt. Att det är en dagbok ur Gregs synvinkel gör att vissa av de andra karaktärerna känns väldigt skissartade. Det är han själv och Alice som framträder tydligast. Samtidigt ger det en inblick i just hur avskuren Greg är från verkligheten och sin dysfunktionella familj.

Förhörsprotokollen är också beroendeframkallande. Jag får verkligen hålla mig för att inte bläddra fram i Alice och Flugan för att komma fram till nästa och tjuvläsa. Sakta men säkert faller pusselbitarna till plats. Intensiteten höjs tills jag inte kan göra något annat än att bläddra sida tills jag kommer till sista sidan.

Och den där sista sidan krossar mitt hjärta. När jag lägger Alice och Flugan åt sidan är jag djupt sorgsen. På sätt och vis går det att se denna bok som ett inlägg i tystnaden kring psykisk ohälsa. Familjen vill inte prata om det. Skolan vill inte prata om det. Alla är så upptagna av att inte prata om det och alltför fångade i sina egna problem att Greg till sist blir osynlig. Det är ingen som lägger märke till när greppet om verkligheten börjar svikta och han glider allt djupare ned i kaninhålet. Det hade inte behövt gå så här. Om någon bara hade lyft blicken och sett honom.

Alice och Flugan är en djupt tragisk berättelse. Jag tänker fortfarande på Greg och det kommer jag nog att göra länge.

betyg4

Andra som har bloggat om Alice och Flugan

Bokföring enligt Monika; Fru E:s böcker; hyllan; Jennies boklistaLitteraturkvalster & småtankar; MsHisingenVargnatts bokhylla

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Alice och Flugan av James Rice

  1. Monika skriver:

    Jag tänkte väl att du skulle gilla den 🙂 Det gjorde egentligen jag också, även om den var lite väl kaotisk för mig.

  2. Tyckte riktigt mycket om den här 🙂

  3. Pingback: 10 riktigt bra böcker jag läst på grund av bloggares rekommendationer - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.