Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman

alla mina vänner är superhjältar

Författare: Andrew Kaufman
Originaltitel: All My Friends Are Super Heroes
Översättare: Pia Printz
Förlag: Printz Publishing (2012)
Antal sidor: 107 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Tom är en helt vanlig kille. Faktiskt den enda vanliga killen i sin umgängeskrets. Alla hans vänner är nämligen superhjältar och han har till och med gift sig med en superhjälte: Perfektionisten. Bara det att hennes ex Hypno hypnotiserade henne under bröllopet så att hon inte kan se Tom. Efter sex månader packar hon sina saker, övertygad om att Tom har övergett henne, och sätter sig på ett plan till Vancouver, där hon ska hela sitt brustna hjärta. Perfektionisten är helt omedveten om att Tom finns vid hennes sida, osynlig, och han har flygresan på sig att övertyga henne om att han är där. Misslyckas han, kommer han att förlora henne för alltid.

I Alla mina vänner är superhjältar får jag lära känna hela Torontos superhjältekrets. Det finns inga superskurkar, fast superhjältarna tycker att vissa andra superhjältar är skurkar, och jag själv upplever att gränsen mellan superhjälte och superskurk kan vara hårfin. Ta Superkollen, till exempel: han har dig som objekt under ett antal år och lär sig allt om dig. Han vet hur han ska leda in dig antingen mot framgång eller mot undergång, och bestämmer i detta ögonblick vad det ska bli. Läskigt!

Att ta olika personlighetsdrag och stereotyper och förvandla dem till superhjältar med dessa personlighetsdrag som superkrafter är fyndigt och bjuder på underhållande läsning. Visst kan jag tröttna på den oändliga uppradningen av superhjältar i Alla mina vänner är superhjältar, men samtidig kan jag inte låta bli att läsa och småskratta åt de olika krafter som finns i omlopp. Det är en tämligen galen historia.

Trots detta finns det en underton av sorgsenhet i Alla mina vänner är superhjältar. Tom är osynlig för den som han älskar och kan inte ens röra vid henne utan att underliga tics uppstår, till exempel att armarna bara rycker om han försöker hålla hennes hand. Perfektionisten tror benhårt att hon har blivit övergiven och försöker hålla sig samman efter bästa förmåga. Sorgen hos dem båda är fint skildrad och gör det oemotståndligt att läsa vidare i hopp om att det ska lösa sig för dem.

Alla mina vänner är superhjältar är en tunn bok som rymmer mycket på sina få sidor: humor, galenskap och sorg! Jag är glad över att ha stiftat bekantskap med Andrew Kaufman.

betyg4

Andra som har bloggat om Alla mina vänner är superhjältar

Bokgalleriet; Bokpotaten; Boktokig; enligt OHow hollow heart and full; Jennies boklista; Mettes pocketblogg; Nellons bokbloggoch dagar går…; TinaO

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman

 1. Lena skriver:

  Jag har hört tidigare att denna skall vara rolig och funderar verkligen på att läsa den.

 2. Sanna skriver:

  Jag gillade den också – så enkelt men ändå så genialt. Hans nästa bok ”The tiny wife” var tyvärr inte i riktigt samma klass tycker jag.

 3. Pingback: Boktolva 2015 - C.R.M. Nilsson

 4. Pingback: Månadsrapport: Januari 2015 - C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Kaosutmaningen 2015 - C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Avklarad utmaning: Boktolvan - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.