Då var det fredag igen och bokbloggsjerka. Denna vecka skriver Annika så här: Johanna på Bokhora ställde tidigare i veckan en fråga om baksidestexter, och eftersom jag personligen alltid läser den blev jag nyfiken på hur du tycker att den ska vara för att fånga ditt intresse (alternativt vad den absolut inte får innehålla för att undvika att du ska rata en bok för gott).
Jag läser alltid baksidetexterna, särskilt när jag ska köpa eller precis börja läsa en bok. En bra baksidetext ska fånga min uppmärksamhet och väcka mitt intresse. Den ska skapa ett omedelbart lässug. Jag måste sluta läsa med en känsla av nyfikenhet och begär att få veta vad det är som kommer att hända. Men vad som skapar detta är olika från gång till gång. En favorit är ett kort citat ur boken följt av en kort sammanfattning av handlingen på bara ett par meningar.
Vad som gör en baksidetext dålig är dock lättare att säga. En variant är baksidetexten där det märks att den som har skrivit den inte har läst boken och den därför inte alls stämmer. En annan variant är den som avslöja alldeles för mycket. En tredje variant är den där det inte står något om handlingen alls, utan bara är en biografi över författaren. Såvida det inte är en biografi det rör sig om så framstår det ju som tämligen meningslöst och ointressant.
En riktigt bra baksidetext har boken Jag ger dig solen av Jandy Nelson:
Jude och Noah är tvillingar, men olika, även om båda drömmer om att bli konstnärer. De har alltid tävlat om föräldrarnas uppskattning, men när familjen drabbas av en stor tragedi förändras allt. Tre år senare är det bara Jude som tycks bry sig om att hålla ihop det som är kvar av familjen. Noah verkar inte bry sig om något, allra minst målandet. Men när Judes viktigaste konstprojekt sammanför henne med en excentrisk skulptör och hans unge skyddsling, avslöjas gamla hemligheter och historien nystas upp. Sakta börjar tvillingarna förstå vad som egentligen har hänt, och vad som är viktigt.Jag ger dig solen är en sprakande berättelse om syskonrivalitet och familjeband, om himlastormande kärlek och kompromisslös kreativitet, och om djup sorg.
Den boken skulle man kanske läsa!
Det var en av de bästa böckerna jag läste förra året, så den är varmt rekommenderad 🙂
+1 på den, halt fantastisk bok!
Jag är nästan sugen på att läsa om den nu på stört, och samtidigt lite ledsen över att jag inte kan läsa den för första gången igen.
”Djup sorg” ett av mina triggerord när det kommer till läsning 😉
Det är nog ett av mina också 😉 Sedan är jag rätt förtjust i ”ödesdiger” också.
Hear, hear! Baksidestexten är bland det viktigaste när jag ska köpa böcker.
För mig är det oftast så att omslaget och titel fångar min uppmärksamhet, och det är baksidetexten som säljer in boken hos mig 🙂
Den värsta baksidestexten jag läst är nog den på pocketversionen av John Greens Förr eller senare exploderar jag. Det finns ingenting om handlingen, bara massor av blurbar som talar om hur fantastisk den är. Men vad fan handlar den om då hade jag lust att skrika till någon haha. Det var visserligen en hypad bok som det skrivits mycket om, men man kan ju ändå inte utgå från att alla känner till den.
Baksidor som bara består av blurbar är en dödssynd, som jag förvisso glömde skriva om i inlägget. Men make till att vara ointressant! Jag förstår inte hur någon får för sig att det lockar att köpa en bok på det viset…
Dette var en god baksidetekst, fikk lyst til å lese boken med en gang 🙂
Den är varmt rekommenderad 🙂 Fantastiskt språk och trollbindande historia. En av förra årets favoriter!
Ja trist info om författaren behöver inte stå på baksidan! Tycker dock det är grymt modernt nu att bara ha blurbar på baksidan :/
Det kan stå lite kort om författaren på baksidan, men det får inte vara allt som står. Blurbar är mest värdelöst, om jag ska vara ärlig. Det har aldrig fått mig att vilja läsa en bok.
Jag tror jag egentligen blir mest irriterad över baksidetexterna som är skrivna av någon som, vad det verkar, inte har läst boken.
Känslan en sådan baksidetext lämnar efter sig är ju att ha blivit lurad, eftersom en inte får vad som har utlovats…
Kloka ord om baksidetexter här, jag nickar instämmande! Ditt exempel är verkligen ett bra exempel, älskar också boken!
Jag ger dig solen är helt enkelt underbar 🙂
I bland har jag undrat om personen som skriver baksidestexten verkligen har läst boken!
Ja, det har ju hänt mer än en gång att jag har ställt mig den frågan 🙂
Håller med dig helt och hållet. Själv lyckades jag inte komma på något bra exempel.
Kul att du gör det 🙂
Baksidestexten är det som avgör om jag ska köpa boken eller inte!
Samma här 🙂
Jag läser också alltid baksidestexterna 🙂
Det är ett bra sätt att skaffa ett första intryck av en bok 🙂
Det var ett bra exempel och för mig som gillar deckare så fattar jag direkt att det är nog inte boken för mig.
Mia
Kanske inte.
… och jag ser helst att det är helt fritt från citat på baksidan … 🙂
Jag kan tycka att det är skönt att få ett prov på hur författaren skriver 🙂
Ja, det var en text som lockar till läsning. Jag blir jätteirriterad när baksidestexten verkar skriven av någon som inte ens vet vad boken handlar om…
Jag känner mig nästan lite lurad: jag får ju inte vad jag har förväntat mig eller betalat för.
Baksidestexter är ju såklart viktigt vid köp (speciellt vid den nära förestående stora bokrean i slutet av februari t.ex.) 🙂
Åh, jag vill inte tänka på bokrean. Jag brukar alltid handlar för mycket och i år ska jag verkligen anstränga mig för att inte göra det. Vi får se hur det går när frestelserna börjar komma…
Baksidestexten till I’ll give you the Sun gör inte så mycket för mig, däremot har din recension gjort mig rejält nyfiken 🙂
Det är en, i mitt tycke, helt fantastisk bok så den är varmt rekommenderad 🙂
En baksidestext som verkligen lockade till läsning.
En bok som är varmt rekommenderad också, eftersom den är minst lika bra (om inte bättre) som baksidetexten utlovar 😉
Den där texten fick mig nyfiken av den boken.
Boken är varmt rekommenderad 🙂
Jag är splittrad till baksidestexter, tycker det händer att de avslöjar för mycket… Får fundera på jerkan, tur att jag har några dagar på mig!
Det är en dödssynd när de avslöjar för mycket, tycker jag. Men utan baksidetexter skulle jag ju inte få veta särskilt mycket om boken.