Jag ger dig solen av Jandy Nelson

jag ger dig solen

Författare: Jandy Nelson
Originaltitel: I’ll Give You the Sun
Översättare: Emö Malmberg
Förlag: Gilla Böcker (2014)
Antal sidor: 379 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Noah och Jude är tvillingar. Alla vill vara Judes vän, men ingen vill vara vän med Noah. Trots att de är så olika, drömmer de båda två om att bli konstnärer och påhejas ivrigt av sin mamma. Men en tragedi drabbar familjen som förändrar allting. Tre år senare är allting annorlunda och Jude tycks vara den enda som vill hålla ihop familjen. Noah bryr sig inte alls, allra minst om målandet. Ett viktigt konstprojekt för samman Jude med en excentrisk skulptör och hans unge skyddsling, vilket rör upp gamla hemligheter till ytan och historien bakom det inträffade nystas upp. Tvillingarna börjar långsamt förstå vad det är som egentligen har hänt, och vad som är viktigt.

Det finns vissa böcker som går rakt in i hjärtat och bygger sig ett bo där, och Jag ger dig solen är en sådan. Egentligen är inte karaktärerna i sig särskilt unika, utan de är bekanta, men det sätt som Jandy Nelson skriver på gör det nyskapande. Hennes bildspråk är som något jag aldrig har läst tidigare: Noah exploderar ur sitt skinn likt en gepard, till exempel. Hon har ett sätt att beskriva saker på ett målande, levande vis som gör att de känns magiska.

Berättandet i Jag ger dig solen sker genom att Noah berättar om sommaren för tre år sedan och Jude berättar om det som händer i nutid. Tvillingarnas röster är så distinkta att de inte går att misstas för varandra, men Nelson har stilistiskt lyckats hålla dem lika. Noah, med sina titlar på diverse tavlor; Jude, med sina meningar om skrock. Det blir väldigt snyggt och sammanhållet.

Även om mina känslor för Jude blir allt varmare under bokens lopp, så är det Noah som tränger djupast in under huden på mig. Kanske är det för att hans del är så hudlöst berättad. En kryper riktigt in i hans känslor och drabbas av dem. Han får mig att känna passion inför konsten och se världen på det fantastiska sett han ser den, som om varje ögonblick har potential att bli en bild.

Vad det är som har hänt i Jag ger dig solen är oklart till en början, och det krävs en del tålamod för att få alla bitar. Jag sträckläste för att få veta vad det som hade hänt. Alla smärtsamma detaljer och små misstag uppdagas och krossar mitt hjärta om och om igen.

Jag ger dig solen är en fantastisk, omskakande bok skriven på ett unikt språk som totalt golvade mig.

betyg5

betygrekommenderad

Andra som har bloggat om Jag ger dig solen

BokhusetBokpandan; Jennies boklistaoch dagarna går; Old Adult Reads Young Adult; Skriva Läsa Leva

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Jag ger dig solen av Jandy Nelson

  1. stina liffner skriver:

    Åh, nu blir jag bara mer sugen på att läsa den!

  2. Pingback: Bokbloggsjerka: Baksidetexter - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Månadsrapport: April 2015 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Himlen börjar här av Jandy Nelson - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Tematrio: Syskon - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.