Tematrio: Syskon

TematrioDenna onsdag är jag fruktansvärt trött, men jag har i alla fall fått besked om att det blir operation. När detta blir är en annan femma och min läkare på endokrin varnade mig för att det kunde dröja.

Jag får väl kämpa på i min sengångartakt. Vi börjar med veckans tematrio, där vi uppmanas att Berätta om tre böcker som handlar om syskon.

Jag lyckades få till ett tema i temat: tvillingar.

Jag ger dig solen av Jandy Nelson handlar om Noah och Jude, som är så olika som två personer kan bli. Handlingen utspelar sig dels sommaren tre år tidigare, dels tre år senare när familjen har krossats och Jude tycks vara den enda som vill hålla dem samman. Men vad var det egentligen som hände den sommaren? Om konst, om familj, om svek, skildrat på ett unikt språk som fullständigt golvade mig. En av de bästa böckerna jag läste förra året.

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist berättar om Mary och Anne, som aldrig borde ha döpts till namn som så lätt går att sätta samman till ett. Spöken har varit deras följeslagare genom livet och nu blir de indragna i jakten på en försvunnen flicka. Ljungqvists debutroman om två tvillingar som lever så tätt sammanvävda att det är svårt att veta var den ena börjar och den andra slutar. Bitvis en riktigt ruggig historia.

Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger är också en bok om två tvillingar som lever väldigt tätt inpå varandra. Julia och Valentina gör allt tillsammans, inklusive att flytta till den hemsökta våningen som deras moster lämnat efter sig. Men när en av tvillingarna vill frigöra sig får det oanade konsekvenser. Du kan alltid lita på att Niffenegger väver samman en fascinerande berättelse.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

14 svar på Tematrio: Syskon

 1. Monika skriver:

  Kaninhjärta har jag läst och gillat. De andra två blir jag väldigt nyfiken på. Niffenegger har jag överhuvudtaget inte läst något av, men filmen Tidsresenärens hustru har jag sett. Även om jag kanske inte blev så väldigt förtjust i den så brukar ju boken vara bättre. Kanske skulle jag prova Själens osaliga längtan i stället.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tror jag gillade Själens osaliga längtan något bättre än jag gillade Tidsresenärens hustru. Min relation till hennes författarskap är inte helt problemfritt, även om jag oftast tycker om hennes böcker.

 2. Sara Pepparkaka skriver:

  Audrey Niffeneggers bok tror jag att jag borde läsa.

 3. Helen skriver:

  Jag ger dig solen tog jag också med! Själens osaliga längtan har jag också läst och var mycket förtjust i den. Undrar så när det kommer något nytt av Niffeneggers. Kaninhjärta vill jag väldigt gärna läsa så fort jag hinner.

 4. Boklysten skriver:

  Har inte läst någon av böckerna i din trio!

 5. Freja skriver:

  Känner inte till någon av de böckerna, tack för tips!

 6. Lena skriver:

  Har inte läst någon av dina titlar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.