Himlen börjar här av Jandy Nelson

himlen börjar här
Författare: Jandy Nelson
Originaltitel: The Sky is Everywhere
Översättare: Ulla M. Danielsson
Förlag: Gilla Böcker (2013)
Antal sidor: 329 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Systrarna Bailey och Lennie står varandra otroligt nära, men är samtidigt så olika som två personer kan vara. Lennie har alltid kunnat gömma sig i sin mer utåtriktade systers skugga. Utan förvarning dör Bailey och Lennie står ensam kvar med en sorg som det känns som ingen kan förstå. Men så börjar en ny kille på skolan och han får det att hissna inom henne. Vad är hon för slags människa som kan bli kär när hennes syster har dött?

Jag ger dig solen, som är Jandy Nelsons andra bok, tog mig med storm förra året. När jag lånade hem hennes debutroman, Himlen börjar här, var förväntningarna skyhöga. Men jag blir lite besviken. Denna ger mig inte alls samma känsla. Kanske beror det på att jag inte knyter an lika starkt till Lennie eller så är det så att jag upplever att jag skulle ha velat lära känna Bailey bättre, så att jag kunde leva mig in i sorgen bättre. Nu upplever jag det som att hon är central för handlingen, men som karaktär bara är en skiss.

Språket är dock lika vackert och effektfullt i Himlen börjar här, som i hennes senare bok. Hur hon beskriver mormoderns gröna kvinnor gör inte bara att jag ser tavlorna framför mig, utan också känner känslan de förmedlar till betraktaren. Även i Himlen börjar här är konsten ständigt närvarande: måleriet, musiken, lyriken. Även om Lennies dikter inte är roliga att försöka läsa i e-boken är de en av de få saker som berör mig riktigt stark.

Styrkan i Himlen börjar här tycker jag ligger i skildringen av Lennies sorg. Ilskan och känslan av orättvisa. Rädslan och tvivlet på att hon kommer att klara sig utan systern. Den kvävande tystnaden kring systerns död och faktumet att ingen vill prata om henne. Känslan av att ingen förstår. Men kanske framförallt skulden, skulden över att livet går vidare och inte står stilla trots att systern är död och begraven. Lennie får vara självisk och sårande i sin sorg.

Himlen börjar här är en utsökt skriven bok, men då jag inte riktigt får något grepp om karaktärerna berör den mig inte på djupet.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Himlen börjar här av Jandy Nelson

  1. Boklysten skriver:

    Den här blir jag lite nyfiken på.

  2. Pingback: Månadsrapport: April 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.