Alvernas liv av Muriel Barbery

Författare: Muriel Barberry
Originaltitel: La vie des elfes
Översättning: Marianne Öjerskog
Förlag: Sekwa förlag (2015)
Antal sidor: 310 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Två hittebarn växer upp på olika platser. Clara i en italiensk bergsby, Maria i Bourgogne, men deras ursprung är höljt i dunkel. När de är tio år gamla börjar mystiska saker hända. Att flickorna själva har märkliga förmågor står klart sedan tidigt. Maria har en märklig samklang med naturen, Clara är ett musikaliskt underbarn. Det står också klart att något binder dem samman. Att det finns en anledning bakom deras märkliga förmågor uppenbaras snart och Maria och Clara finner sig indragna i en strid för att rädda människorna.

När Alvernas liv kom ut på Sekwa förlag blev jag genast nyfiken. Muriel Barberry är en fransk författare som jag har hört mycket gott om, och denna lät ju som om det skulle kunna vara något för mig. Jag brukar kunna tycka om fransk litteratur och i kombination med fantasy borde det ju vara som hittat. Men jag är märkligt kluven.

Å ena sidan tycker jag mycket om Alvernas liv. Det är stillsam fantasy där bit efter bit nystas upp av flickornas historia och vilken roll de har att spela i alvernas krig. Magin är aldrig överdådig, utan just stillsam. Så vackert skildrad dessutom, på Barberrys utsökta, poetiska prosa som emellanåt kan bli lite för blommig, dock. Det stjäl lite fokus från berättelsen. Men jag tycker om hur hon förenar bild och musik i sin text, och förmedlar just vilken upplevelse som musik kan vara.

Å andra sidan är Alvernas liv lite småtrist. Det händer inte så himla mycket. Berättarperspektivet är distanserat och det känns som om någon berättar händelserna för mig, inte att jag upplever dem. Utöver detta ställer ett helt enormt persongalleri till trassel. Trots att det finns en karaktärsförteckning längst bak kämpar jag för att hålla isär de olika karaktärerna och veta vem som är vem. Precis när jag hittat läsrytmen så uppenbarar sig ett namn som kastar mig ned i förvirring igen.

Så jag är lika delar fascinerad av Alvernas liv som jag är uttråkad av den. Det finns stunder när jag finner mig helt trollbunden, i Barberrys våld. Andra gånger är det knappt så att jag vill plocka upp boken för att läsa. Det är helt enkelt en bok fylld av kontraster, men tillräckligt bra för att jag ska vilja läsa uppföljaren. Alver och magi är, trots allt, min melodi.

Andra bokbloggare om Alvernas liv

Beas bokhylla; Ugglan & boken; Prickiga Paula och böckerna

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Alvernas liv av Muriel Barbery

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.