Arkiv X, säsong 10

Recensionen kan innehålla spoilers för tidigare säsonger.

Skapare: Chris Carter
Skådespelare: David Duchovny, Gillian Andersson
Produktionsår: 2016
Säsong: 10
Antal avsnitt: 6
Längd: 262 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Arkiv X har varit nedlagt sedan 2002. Mulder och Scully har gått vidare med sina liv när en tv-värd tar kontakt med Mulder. Han har ny information om den utomjordingskonspiration som Mulder och Scully upptäckte tidigare. En konspiration som nu har nått global hotnivå. Detta gör det uppenbart att Arkiv X fortfarande behövs. Enheten starts upp igen av FBI och leder till fler bisarra fall för agenterna att utreda.

När jag hörde att Arkiv X skulle återupplivas förra året så var jag positivt inställd. Men då jag inte hade sett alla de tidigare säsongerna tänkte jag avvakta tills jag hade gjort det med att se den. Nu var det dags och det är väl en blandad påse nötter, minst sagt, det här.

Det är en lite förändrad Mulder som vi får möta här. Han vill fortfarande gärna tro, men många av de fall och sanningar som han höll så högt tidigare i sitt liv har nu motbevisats eller fått vetenskapliga förklaringar. En Mulder som har förlorat fotfästet i tillvaron. Scully är fortfarande hans ankare, men hennes roll i serien blir blek även om Gillian Anderson väger upp för det med sitt skådespeleri. Under säsongens korta lopp utmärks Scullys karaktärsbana som dotter och som mor som har lämnat bort sitt eget barn.

Det hela börjar verkligen katastrofdåligt med ett avsnitt (My Struggle) som får mig att titta mer på min telefon än på själva avsnittet. Det känns som om det ältar samma information från originalserien, men försöker låtsas att det är nytt. Men jag måste beundra hur de inledningsvis verkligen har fått till känslan, att det verkligen är Arkiv X jag tittar på.

Andra avsnittet, Founder’s Mutation, är betydligt bättre. En forskare vid försvarsutskottet begår självmord på ett uppseendeväckande vis, vilket leder in Mulder och Scully på experiment kring mutationer. Egentligen inte så nytänkande, men det känns som ett äkta Arkiv X-fall med solida skådespelarinsatser och ett spänningsmoment som gör att jag är uppmärksam genom hela avsnittet.

Men bäst är i alla fall det humoristiska tredje avsnittet, Mulder and Scully Meet the Were-Monster, där de reser för att utreda ett fall där en mystisk varelse har attackerat människor. Det här är kreativt, kul och leker verkligen med varulvsmyten. Jag hade inte riktigt räknat med att skratta så här mycket, men det blev verkligen så.

Home Again handlar om brutala mord på personer som försöker omplacera hemlösa, som verkar hänga ihop med en graffitimålning. Samtidigt får Scully dåliga nyheter om en familjemedlem. I det här avsnittet får Gillian Anderson verkligen flexa sina skådespelarmuskler och det är riktigt bra och gripande. Fallet hamnar något i bakgrunden och har betoningar av äckelskräck.

Säsongens mest ambitiösa avsnitt är nog dock Babylon, där en yngre FBI-agent tar kontakt med Mulder och Scully i ett försök att kommunicera med en terrorist som ligger i koma efter att ha sprängt ett konstgalleri. Jag tycker mycket om det här avsnittet, som innehåller flera gripande skådespelarinsatser och där allt inte är svartvitt.

Forewarned är forearmed, brukar det heta, så jag var beredd när det kom till My Struggle II, där tv-värden på nytt dyker upp och det globala hotet realiseras när folk börjar insjukna. Det är mer spännande än första avsnittet och har en mer intressant storyline, men slutar på en rejäl cliffhanger.

Arkiv X klarar sin återupplivning hyfsat bra, men det här är inte den starkaste delen i franchisen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv. Bokmärk permalänken.

3 svar på Arkiv X, säsong 10

  1. Lena skriver:

    Var jättelänge sedan jag såg Arkiv X. Ibland är jag sugen på att kika på den igen.

  2. Pingback: Månadsrapport: April 2017 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.