Att vara det du läser

En artikel med titeln You are what you read föreslår att om du identifierar med en litterär karaktär så kommer du bli mer lik den personen, på gott och ont.

Till viss del håller jag med om artikeln. Jag identifierade mig oerhört mycket med Severus Snape när jag läste Harry Potter. Saken är den att om jag vore lärare och skulle bli tvingad att undervisa min mobbares barn så vet jag inte hur jag skulle klara av att vara objektiv. Särskilt om barnet var en spegelbild av honom. Men det är väl inte det som gör att jag identifierar mig med honom, utan det är för att jag känner igen den där känslan av att känna sig hjälplös. Att vara inträngd i ett hörn och inte känna att det finns någon annan utväg än att slå tillbaka.

Dock tror jag att fannon versionen av Snape är anledningen till mina sarkasmer och torra humor.

Men att jag identifierar mig med Wu Zetian gör ju inte att jag kommer ta livet av mina fiender på makabra vis. Däremot så kanske det gör mig mer benägen att kämpa för mina rättigheter, eftersom hon var en stark kvinna som vann en oerhörd maktposition i sitt samhälle.

Jag klarar sällan av att identifiera mig med hjältar. Hjältar ser allt på svart och vitt och framstår som så oerhört trångsynta. Ibland korsar de linjen och framstår som, tja, mobbare.

Jag har inte gett upp hoppet om att någon läsare någon dag ska besvara en av min frågor (jag lovar att inte bitas), så här kommer en:

Finns det någon karaktär som du identifierar dig särskilt med?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.