Besatta: Äventyr med ryska böcker och människorna som läser dem av Elif Batuman

Författare: Elif Batuman
Originaltitel: The Possessed: Adventures With Russian Books and the People Who Read Them
Översättare: Eva Johansson
Förlag: Natur och Kultur (2012)
Antal sidor: 306 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

I Besatta: Äventyr med ryska böcker och människorna som läser dem får läsaren höra om litterära forskarkonferenser, Samarkands sevärdheter, vad som binder samman King Kong med Isaak Babel, Lev Tolstojs död, pojkbenstävlingar, vokalharmonins betydelse, kejsarinnan Annas ispalats, det intellektuella livet och själens uppgivenhet och lära dig något om gammaluzbekiskans över hundra ord för att gråta.

Hur jag kom att läsa Besatta är egentligen en lite lustig historia. Jag hade läst ut Mina hjältinnor av Samantha Ellis och betygsatt den på Goodreads, vilket innebär att betyget postas på mitt Twitter-konto. Jag fick ett tweet från Yukiko Duke där hon undrade om jag hade läst Elif Batuman, som visserligen var en annan sort men som liknade Ellis. När en av mina favoritrecensenter ger mig ett boktips är jag benägen att lyssna.

Och visst är Besatta annorlunda från Ellis bok. Det är en dråplig och stundtals mycket humoristisk skildring av de olika svårigheter som en student kan ställas inför. Samt en hälsosam dos kärlek till böcker. Livet som litteraturstudent är inte alltid lätt, särskilt om du reser utomlands för att studera gammaluzbekiska eller för att skriva om återuppbyggnaden av ett ispalats, och leder till roligt material. För vem mördade egentligen Tolstoj? Hela boken genomforsas av tongue in cheek och är rolig att läsa.

Men jag hade nog tagit mig till Besatta ännu mer om jag var mer bevandrad i rysk litteratur. Som det är nu har jag pinsamt nog inte hört talas om en del av författarna. (Isaac Babel? Vem?) Än mindre läst de titlar som hon nämner, vilket nog gör att jag förlorar en del under läsningens lopp. Det här är en bok för den som har snöat in på och förälskat sig i rysk litteratur. Där är jag inte riktigt än. Även om det gör mig sugen att ta itu med ett par av de ryssar jag har i bokhyllan.

Besatta är en humoristisk och dråplig skildring över författarens resor i litteraturens spår, och de märkliga möten som då kan uppstå.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Besatta: Äventyr med ryska böcker och människorna som läser dem av Elif Batuman

  1. ååå, denna har jag glömt i bokhyllan, gillar ju ryskt

  2. Pingback: 10 böcker jag vill läsa i sommar - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  3. Har känt till den här i massa år, men aldrig ens funderat på att läsa den. Vet inte riktigt varför. Nu blev jag rejält sugen – tack för det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.