Elsa Beskows sagoskatt: Tripp

Författare: Elsa Beskow med flera
Illustratör: Elsa Beskow
Redaktör: Sara Hedenberg och Annika Lundeberg
Serie: Tripp, trapp, trull, #1
Förlag: Bonnier Carlsen (2009)
Antal sidor: 130 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Redaktörerna Sara Hedenberg och Annika Lundeberg har i Elsa Beskows sagoskatt valt ut några av hennes mest älskade sagor och de visor som hon illustrerade. Med hjälp av ett kort, men mycket föredömligt, förord placerar de in Elsa Beskow, hennes illustrationer och sagor i sin tid och uppmuntrar föräldrar att diskutera med barnen om hur det var förr i tiden. Fler sagosamlingar och gamla barnböcker borde innehålla den typen av förord i min mening.

Därför det vore synd om Elsa Beskows sagoskatt gick förlorad för framtida generationer. Kanske är det ett visst mått av nostalgi som får mig att så förtjust försjunka i de finurligt uppbyggda sagorna, rimmen och de vackra bilderna. Samtidigt så finns det en tidlöshet som gör att de här sagorna nog kommer att hålla länge. Denna samling inkluderar Tomtebobarnen; Sagan om den lilla, lilla gumman; Petters och Lottas jul, med mera.

Elsa Beskow tog sina unga läsare på allvar. Även om teman är anpassade efter barnens unga ålder så utmanar hon dem också. Men gör dem även till medskapare. I Sessalätts äventyr får barnen själva fylla i rimmen för att finna information. Svårt som det kan förslå ibland eftersom uttal tycks ha ändrats med tiden. Jag har nämligen själv svårt att få ihop en del av rimmen… Det finns ritlekar och alfabetsramsor. Allt kreativt uppbyggt på ett sätt som gör att en inte kan annat än att le.

Något annat som får mig att le är de otroligt vackra illustrationerna. Beskow var verksam under den tid då art nouveau var en stilinriktning och influenserna är tydliga i allt från färgval till hur bilderna är uppbyggda. Det är mycket cirklar och ramar, och blommor som ramar in bilderna. Jag kan knappt se mig mätt på bilderna.

Elsa Beskows sagoskatt är en riktigt fin bok som fyller mig med myskänslor. En riktig skatt att ha i bokhyllan och nu vill jag ha de andra två delarna med.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Elsa Beskows sagoskatt: Tripp

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.