Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron & Brett Witter

bibliotekskatten dewy

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: Vicki Myron och Brett Witter
Originaltitel: Dewey: The Smalltown Library Cat who Touched the World
Översättare: Karl G. Fredriksson
Förlag: Schibsted Förlagen (2008)
Antal sidor: 270 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Iowavintrarna kan bli riktigt bistra. En ovanligt kall vintermorgon hittar bibliotekarierna något i bokinkastet som inte borde vara där: en utsvulten och väldigt nedkyld kattunge. Redan från första stund är det klart att katten är där för att stanna och trots en del motstånd, lyckas bibliotekarierna få sin vilja igenom: småstaden Spencer får en bibliotekskatt. Katten får namnet Dewey Readmore Books och kommer inte bara att beröra invånarna i Spencer, utan också en hel värld.

Kommentarer

Från den stund att jag läser om hur de hittar en frusen, orange kattunge i bokinkastet så är jag fast. Jag smälter som smör inför denne Dewey. Detta är definitivt en bok för kattälskaren som kommer nicka igenkännande åt Deweys besatthet av lådor eller det här med katter som aldrig förstå vad en säger förrän ordet ”bad” faller från ens läppar.

Bibliotekskatten Dewey är en bok som har fått mig att både skratta och gråta. Mest skratta. Därför att Dewey är en rolig liten prick. Det är svårt att hålla masken inför hans besatthet av gummisnoddar eller inför de små reglerverk och scheman som Myron har infogat i boken.

Men det är inte enbart en bok om Dewey. Den handlar även om alla människor vars liv han berörde och dock främst Myrons eget liv. Det handlar även om den här sömniga småstaden Spencer. Allt detta samverkar i allmänhet för att skapa atmosfär och är ett av de få positiva porträtt jag har läst av amerikanska småstäder på sista tiden.

Stundtals upplever jag dock snacket om Spencer som lite tjatigt. När jag läser en bok som heter Bibliotekskatten Dewey, då vill jag läsa om Dewey. Inte alla hundratals saker som pågår i en liten småstad i Iowa. Berättelser om fabriker som läggs ned och startas upp hade nog kunnat sållas bort i större utsträckning.

Men Myron lyckas skildra just hur mycket en katt kan betyda för oss människor. Dewey är kanske hennes katt, men hon förstår hur viktig han är för samhället. Att läsa om hur han förgyller människors dagar genom att lägga sig i knäet på dem gör mig nästan avundssjuk. Jag vill också ha en katt som ligger i knäet!

Litterärt är knappast Bibliotekskatten Dewey någon stor bok, men för den som vill ha en riktig må gott-stund och känna värmen sprida sig genom kroppen i höstrusket, då är det en bok för dig.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron & Brett Witter

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Monika skriver:

    Den här har jag varit nyfiken på lite till och från ett bra tag. Nu är det mer till 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.