Blå tråd av Lois Lowry

Författare: Lois Lowry
Originaltitel: Gathering Blue
Serie: The Giver, #2
Översättare: Helena Hansson
Förlag: Natur & Kultur (2015)
Antal sidor: 250 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Kira föddes med ett förvridet ben i ett samhälle som värdesätter styrka över allt annat och där svagare människor lämnas för att dö. Skyddad av sin mor fick hon ändå leva. Nu är modern död och hennes liv hotat. Men hon har en talang: med hjälp av nål och tråd kan hon skapa de mest fantastiska sömnader. Något som Väktarrådet får upp ögonen för. Hon förs till Rådhuset för att återställa Sångarens klädnad. Klädnaden berättar deras historia och Sångaren sjunger fram den varje år. Men ju mer Kira får veta om det samhälle hon lever i, desto svårare blir hennes val.

Blå tråd är den andra, fristående delen i en serie som inleds med Den utvalde. Jag har sett filmatiseringen av den första boken och det gjorde mig nyfiken på Lois Lowrys författarskap. Personligen tycker jag om denna dystopiska framtidsvision. Det är en lågmäld berättelse där utvecklingen huvudsakligen sker inom karaktärerna. Kira har alltid fått stå utanför samhället, där hon har setts som en börda för att hon inte kan springa eller utföra tyngre sysslor. Kampen för överlevnad har gjort människorna grymma och hårda, och redan från barnsben får de stryk och lära sig att en bruten arm snarare betyder döden än omvårdnad.

Det liv som möter Kira i Rådshuset skiljer sig mycket från hennes tidigare liv. Plötsligt har hon tillgång till rinnande vatten och mat i överflöd. Dessutom får hon ägna sig åt sitt skapande. Men det är inte långt in i Blå tråd som det börjar skava för henne. Visserligen får hon ägna sig åt sin talang, men det är enbart i den riktning som väktarna styr henne. Samtidigt står det klart att något inte stämmer, att något undanhålls dem, och sanningen är oväntat hemsk.

Blå tråd är en stillsam berättelse som inte bjuder på alltför mycket spänning, men det som sjuder under ytan är tillräckligt för att hålla mig fängslad.

Andra böcker i serien

Den utvalde

Blå tråd

Budbäraren

Sonen

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Blå tråd av Lois Lowry

 1. Joelinda skriver:

  Bra tips! Jag har ruggigt svårt för dystopier men den här blev jag faktiskt suktad att läsa. Tycker du att jag ska läsa den första boken innan jag börjar på denna isåfall?

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag har själv inte läst första boken, men när jag läser andras recensioner verkar det som om serien hänger ihop på ett sätt som gör att en bör läsa dem i ordning för att förstå. Jag tyckte inte att jag led av att inte ha läst första boken när jag läste Blå tråd, men å andra sidan vet jag ju inte vad jag missade för att jag inte hade läst Den utvalde…

 2. Lena skriver:

  Den där låter intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.