Black Beauty: Förvånansvärt mysig film

Betyg: ☆☆☆
Regissör: Caroline Thompson
Skådespelare: Alan Cumming, Sean Bean, Jim Carter, Andrew Knott, David Thewlis
Produktionsår: 1994
Längd: 88 minuter

Har tyvärr utgått ur sortimentet.

Handling

Från födseln har det stått klart att Black Beauty kommer att bli en enastående vacker häst. Livet börjar väl för honom och han lever ett idylliskt liv på en gård tillsammans med sina hästvänner. Men detta liv slås så småningom i spillror och vännerna skiljs åt. Black Beauty kommer att få ett hårt liv med mycket arbete och lite kärlek.

Kommentarer

Black Beauty var en sådan bok som jag läste flera gånger som barn, men som jag idag inte kom ihåg så väl. Jag hade lite spridda minnesbilder, men kom som sagt inte ihåg så mycket. Det var nästan som att komma i kontakt med en historia som jag aldrig tidigare hade sett eller upplevt.

Det som jag kommer ihåg från boken var mest hur illa hästarna for och jag stålsatte mig för att börja gråta senare i filmen. Inledningen är hur mysig som helst, du sitter bara och ler, men samtidigt vet du ju att hemska saker kommer hända senare. Det blir enbart en väntan, därför att det inte är så hemskt. Det märks att det är en barnfilm i och med att de har slätat över så mycket av det som hände i boken, vilket faktiskt var en lättnad. Jag tål inte att se när djur far illa i film.

Mindre positivt är att i och med att det var barnfilm, så känns det som om Alan Cumming överspelade ordentligt. Jag tvivlar på att du måste överspela till denna grad, utan jag tror att barn förstår dramatiken ändå. Tack vare detta överspel börjar jag hela tiden skratta under de dramatiska stunderna. Det går helt enkelt inte att ta på allvar.

Oavsiktlig komedi blir det också när helst hästarna beter sig på ett sätt som hästar verkligen inte gör. Detta sker i princip hela tiden och är ständigt återkommande i den här typen av filmer. Jag kommer aldrig begripa mig på det överdrivna stegrandet i film. Är det enbart för att det ska se häftigt ut?

Detta vägs dock upp av ömsintheten som finns mellan Beauty och en del av hans ägare. Som sagt: inledningen är sådan att du bara sitter och myser och njuter. För det mesta är alltså Black Beauty en väldigt mysig film som definitivt är värd att ägna en kväll åt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Black Beauty: Förvånansvärt mysig film

  1. Jennah skriver:

    Boken har jag aldrig läst förut, men filmen ska man säkert inte underskatta. Det behövs mer bra hästfilm 🙂

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Som barn tyckte jag att boken var bra, men jag har inte läst den sedan dess 🙂 Det finns en del bra hästfilm, tyvärr är de väldigt lika varandra oftast. Det skulle behövas något nyskapande.

  2. Pingback: Projekt: Bli av med alla osedda filmer i hyllan - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Månadsrapport: Juni 2013 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.