Bloggturné: Robert Warholm debuterar med Skam

Robert Warholm har just kommit ut med en historisk kriminalroman med titeln Skam, och han är nu ute på en bokbloggsturné. Idag hälsar han på hos mig. Av baksidestexten framgår att historien bygger på ett autentiskt svenskt rättsfall, men platser och personer är ändrade och upplösningen blir en annan.

Vad är det i det här kriminalfallet som lockar dig?

Det är ett rättsfall som innehåller alla ingredienser för att, om det hänt idag, skulle ha fyllt våra tidningar i flera veckor. Mer vill jag inte säga 😉

Hur ser du på detta att basera historien på verkliga personer, även om det är längesen?

Det har sina sidor. När man tar in verkliga personer, så kan ju folk få för sig att jag tror mig sitta inne med kunskaper om dessa människor, vilket jag givetvis inte gör. Det är därför jag är så noga med att understryka att jag bara baserar boken på detta rättsfall, men att jag ändrat namn, platser och upplösning för att visa att min bok är skönlitterär och innehåller mina tankar.

Vad har du för tankar kring detta med självpublicering? För- och nackdelar

En fördel är förstås att jag får skriva hur jag vill. Men i detta finns också nackdelen. Ingen redaktör har bedömt texten. Däremot har jag haft den på ”remiss” hos några vana deckarläsare. Nackdelen är ju också att förlaget inte marknadsför boken på samma sätt som ett vanligt förlag skulle ha gjort.

Hur ser du på den skepticism som finns mot självpublicerade böcker?

Att många är skeptiska till självpublicerade böcker förstår jag. Oftast har de ju refuserats av ett antal förlag, vilket kan innebära att de helt enkelt är dåliga. Men samtidigt bör man hålla i minnet att det är en hårdnande bransch för förlagen. De måste känna sig helt säkra på att kunna tjäna pengar på boken. Därför är det inte nödvändigtvis kvalitén som brister hos en refuserad bok. Det kan vara så enkelt som att den inte ansågs kunna dra in tillräckligt med pengar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Bloggturné: Robert Warholm debuterar med Skam

  1. Pingback: Veckans skörd #153 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.