Bokbloggsjerka: Att vara eller att inte vara samlare

Bokbloggsjerka

Då var det fredag igen, en strålande solig fredag och en bra dag eftersom förkylningen äntligen har gett med sig. Jag känner mig mänsklig på nytt!

Fredag innebär också att det är dags för bokbloggsjerka. Veckans fråga lyder: Måste läsare även vara samlare?

Nej. En läsare behöver inte vara en samlare av böcker. För den som det fungerar för är det alldeles utmärkt att vi har bibliotek. Dessa avundsvärda personer sparar både plats och pengar. För den som är bra på att rensa ut böcker ur sin bokhylla, sparar de plats.

Personligen är jag samlare. Det hänger ihop med att när jag började läsa, läste jag väldigt mycket låneböcker. Problemet var också att jag läste om väldigt mycket. Efter ett tag blev det frustrerande att låna hem samma böcker om och om igen, och jag tyckte att det var enklare att börja ha böckerna i mina egna bokhylla. Idag lånar jag knappt böcker, men köper desto mer.

Jag börjar ha lite platsbrist (översätt lite till stor). Tyvärr är att jag är fruktansvärt dålig på att rensa ur bland mina böcker och jag försöker ta de böcker jag aldrig kommer att läsa om eller som jag tyckt väldigt illa om. De är bara rätt få till antalet…

*

Annika har även en liten utlottning av en bokask med i dagens jerka. Jag blev väldigt förtjust i den här blommiga bokasken och hoppas nu på tur så att den hittar hem till mig.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

32 svar på Bokbloggsjerka: Att vara eller att inte vara samlare

 1. Malin skriver:

  Platsbrist är en svår konsekvens av boksamlandet.

 2. Sanna skriver:

  Ständigt dessa krympande bokhyllor! Ett otyg.

 3. Carro skriver:

  Om man läser om böcker kan jag tänka mig att det är smidigt att bara kunna plocka fram dem när man vill, det gör ju dock aldrig jag.. 🙂

 4. Linda skriver:

  För mig är det precis tvärtom, jag lånar mer än jag gjorde förut:). Jag måste också börja rensa ut böcker jag inte tycker om men det är lättare sagt än gjort;).

 5. Ewa K skriver:

  Jag lånar oftast min researchlitteratur på biblioteket. Men det händer att jag köper en del sådant också, får ju inte ha dem så länge jag vill.

 6. Monika skriver:

  Jag läser inte om mina böcker, men jag vill äga dem ändå. Kanske jag vill läsa om dem någon gång i framtiden 🙂

 7. Emmas hylla skriver:

  Jag försöker rensa med jämna mellanrum, men behöver nog försöka bli lite hårdare. Står med en bok hur långe som helst och ofta slutar det med att jag tänker att jag kan låta bara den också stå kvar ett tag till.

 8. Härligt att hitta böcker man vill läsa om 🙂

 9. Ja platsbristen är ju en negativ del av boksamlandet

 10. Lottens Bokblogg skriver:

  Jag lånade mycket mer på biblioteket när jag var liten/ung än jag gör nu. Men samlare har jag alltid varit…

 11. Boklysten skriver:

  Det spelar nog ingen roll hur mycket man rensar och/eller hur stort man bo, man har ändå alltid platsbrist

 12. Freja skriver:

  Håller helt med dig! Tänk så smart att låna, men det funkar inte för mig, jag får sån stark relation till mina böcker att jag inte kan skiljas från dem…

 13. Kajsa skriver:

  Det är platsen som är det stora problemet för boksamlare. Jag har faktiskt gett en hel del böcker nya hem den senaste tiden. För att få plats med alla nya…

 14. Lena skriver:

  Även jag lånade mer än jag köpte från början. Men att se föräldrarnas stora boksamling smittade av sig på oss barn till slut så både jag och min syster äger många böcker idag. Men rensa får man allt göra emellanåt annars får man inte plats själv 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ja, det är väl lite det: vårt hem är fyllt av böcker. Och då vill jag ju ha böcker själv, eftersom det annars inte skulle känna som hem. Men jag måste nog ta och rensa lite i alla fall…

 15. Tycker det är härligt med en massa fulla bokhyllor, även om jag tillhör dem som gallrar friskt. Har bara två hyllor kvar…

 16. Anna A skriver:

  Känner igen det där med platsbrist, har jättesvårt med att göra mig av med böcker…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.