Bokbloggsjerka: Bokrea

BokbloggsjerkaEn grå och mulen fredag ligger framför mig, men förkylningen verkar äntligen ge med sig. Så jag känner mig lite klarare i skallen när jag ska besvara veckans bokbloggsjerkafråga: Har [bokrean] spelat ut sin roll, eller ännu värre har bokhandeln spelat ut sin roll, med internethandel och läsplattor? Berätta gärna också om reafynd ni gjort.

Bokrean må inte vara samma sak som förr, men jag tror inte att den har spelat ut sin roll för det. Det är något särskilt med att vara där precis när Akademibokhandeln har öppnat och se alla människor med sina listor när de fyller på korgarna med böcker. Bokhandlarna lever ju upp runt bokrean. Eller snarare hela bokbranschen.

Det är onekligen tufft för bokhandlarna att överleva. Det är svårt att konkurrera med Adlibris och Bokus med sina mycket lägre priser, men samtidigt kan ju inte nätbokhandlarna göra vissa saker. De kan inte anordna författarsigneringar i butik. (Eller Adlibris kan väl det, i sin nya fysiska butik.) Eller bokaftnar. Jag tror att bokhandlarna får vara mer kreativa, men att de nog kommer att finnas kvar.

Jag har noll självbehärskning runt bokrean och är dum nog att spara pengar till det, så det har blivit en hel del böcker. De fynd jag är mest nöjd med är hela Vilhelm Mobergs Utvandrar-epos och Carrie Ryans De oheliga-trilogi. Den ena inhandlad på Akademibokhandeln, den andra på Adlibris. Mina köp är fördelade ungefär 50/50 på fysisk butik och nätbokhandel.

Denna vecka hoppas jag ha mer tid att surfa runt till er andra. Förra helgen rann tiden likt sand mellan fingrarna på mig…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

36 svar på Bokbloggsjerka: Bokrea

 1. visst kan det vara tufft för bokaffärer – men jag kan ju inte försörja dem heller…

 2. Monika skriver:

  Jag lät faktiskt bli att köpa några böcker online för att i stället göra ”stödköp” i den fysiska bokhandeln 🙂

 3. Anna skriver:

  Åh, jag är ju nästan orimligt förtjust i Carrie Ryans serie! Så där har du trevlig läsning framför dig 🙂

 4. Boklysten skriver:

  Håller med om att bokhandlarna nog måste själva också se till att dra kunder till sig…

 5. Lion´s Library skriver:

  Väldigt synd att det fysiska ska drabbas. Är en helt annan sak att spana efter böcker på plats. Men som du säger har de också möjligheter som inte näthandlarna har.

 6. Fialia skriver:

  Smart att spara pengar till bokrean! Jag har också svårt med självbehärskning en då!

 7. Jag måste erkänna att jag nog mest stöttar Adlibris. Med dels lite rabatt via jobbet och dels via Refunder så är det svårt att motivera köp i den fysiska butiken. Men tack vare pappa som brukar ge presentkort till bokhandeln närmast mig (Akademibokhandeln) så blir det ändå lite inköp.

 8. Maddes bokblogg skriver:

  Vår ena bokhandel i stan lägger ner nu nästa månad. Jättetråkigt men de var väldigt dyra så var nog svårt att få folk att handla där.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Vi har en bokhandel här i stan också som är väldigt dyr och som jag inte fattar hur den går runt. Det vore dock synd om den lade ned eftersom den har funnits väldigt länge. Bland annat var ett av min mormors första jobb i antikvariatet som de då hade tillsammans med bokhandeln.

 9. Jag hoppas också att så många bokhandlare som möjligt kan nischa sig och på så sätt överleva.

 10. Marie Eggimann skriver:

  Är den bra den trilogin, jag har bok 1 oläst men kan tänka köpa till om det är billigt. Bra att ha alla när man sätter igång och läser.

 11. Carro skriver:

  Tror också på mer kreativitet hos bokhandlarna! Eller riktigt nischade sådana.

 12. Åsa skriver:

  En gång om året måste man få tillåta sig att vara lite mindre snål vad gäller bokinköp, för mig är det vi årets stora bokrea och har så alltid varit. Så jag kan klart förstå det där med brist på självbehärskning vid tidpunkten. 🙂

 13. MissMagic skriver:

  Du har verkligen rätt i att bokhandlar behöver vara lite kreativa med författaraftnar och sånt. Det höjer verkligen. Men jag föredrar verkligen att köpa böcker på bokhandel än på nätet. Det är mysigare och jag gillar att kunna bläddra innan jag köper oså. Så jag hoppas verkligen att de ska finnas kvar.
  Köpte också massor på rean. Det är svårt att låta bli 😉

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag köper nog mest på nätet nuförtiden. Men om jag kollar i min statistik över var jag handlar mest böcker så är det Myrorna och Akademibokhandeln som toppar. Adlibris ligger på efterkälken.

 14. Jag var på nattöppet i Kiruna 2012 under bokrean, det var en mysig upplevelse 🙂 Nu vet jag att jobbet öppnade 7 första dagen i år men jag jobbade inte så tidigt. Men det var nog mysig när jag väl kom till jobbet och fick umgås med alla bokmänniskor 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag kan tänka mig att det är jobbigt att jobba just när bokrean först öppnar. Åtminstone här i stan brukar det vara väldigt mycket folk 🙂 Du får rapportera när du har gjort det någon gång!

 15. A ROOM OF MY OWN skriver:

  jag vill verkligen ha både bokhandel och rea kvar. men visst – nätet är billigare. idén att ha bokhandel tillsammans med antikvariat är inte dum. och i samarbete med biblioteket. författarkvällar, uppläsningar, café. tänk, så kul det kunde vara!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag har varit nära att jobba på ett kombinerat kafé/bokhandel och fick då insikt i hur besvärligt det är med mattillstånd och dylikt, men om en orkar hålla på med det så är det verkligen en mysig idé 🙂 Måste erkänna att jag när en hemlig dröm om att driva ett bokkafé någon gång.

 16. Lena skriver:

  Bokrean kommer säkert leva kvar länge än.

 17. Lottens bokblogg skriver:

  Jag tror som du, att bokhandlarna överlever på andra arrangemang. Och riktigt bra sådana.

 18. KajsaLisa skriver:

  Herregud, du ser verkligen till att bokhandeln överlever, det räckte inte med ett inlägg för alla fynd, dom borde resa en staty över dig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.