Bokbloggsjerka: Ett samtal med Anne Rice

BokbloggsjerkaFredag igen och nu är vårterminen slut. Jag har ytterligare en ledig helg framför mig, vilket känns lite ovant. Vad jag ska göra med min lediga tid får vi se, men först tänkte jag besvara veckans jerkafråga. Den lyder: Om du skulle få möjlighet att intervjua någon av dina favoritförfattare, vem skulle du i så fall välja och vilka frågor skulle du ställa? (Du behöver inte skriva en lång lista med frågor utan några exempel är helt okej)

Jag har suttit och grunnat på den här frågan sedan jag vaknade i morse (okej, det första jag gör på fredagmorgonen är att kolla om ämnet för bokbloggsjerkan finns tillgängligt – sue me). Tankarna har vandrat mellan Neil Gaiman och J. K. Rowling, till andra författare som jag inte skulle kalla för favoriter därför att jag bara har läst en bok av dem. Annars skulle jag älska att sätta mig ned och diskutera Den nya människan med Boel Bermann.

Till sist landade jag hos Anne Rice, vars Facebook-sida jag följer. Hon har många kloka idéer, och en del mindre kloka idéer som jag inte håller med om, men det finns ett visst antal frågor jag skulle vilja diskutera med henne.

Bland annat skulle jag vilja fråga henne vad hon tror att anledningen är till att hennes böcker med kvinnliga protagonister får så dåliga betyg. Både Merrick och Pandora är de två av hennes vampyrböcker som brukar anses vara sämst, och jag har visserligen bara läst Merrick, men Merrick är en av mina favoritkaraktärer. Så jag förstår inte riktigt varför folk tycks avsky just de två romanerna.

En annan fråga som jag skulle vilja ställa är varför hon tycker att negativa recensioner inte borde skrivas. Jag ställer mig bakom att det är onödigt att vara elak och att förolämpa författaren/läsarna i sina recensioner. Men det måste även gå att lyfta och diskutera de saker som upplevs som problematiskt eller mindre genomtänkt om det görs på ett sakligt vis.

Och jag tror att om vi diskuterade de här två frågorna, skulle vi nog inte ha tid för fler.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

28 svar på Bokbloggsjerka: Ett samtal med Anne Rice

 1. Kajsa skriver:

  Intressant val. Det låter som jag måste börja följa henne på Facebook. 🙂

 2. Lottens Bokblogg skriver:

  Det där med recensioner är en känslig sak! Jag tycker det berikar att läsa både positiva och negativa recensioner så länge recensenten är konstruktiv.
  Njut av helgen!

 3. Monika skriver:

  Konstig inställning till negativ kritik. Om ingen talar om för en vad som är mindre bra så blir man ju aldrig bättre. Den diskussionen hade jag gärna lyssnat på 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tror egentligen att hon mest är inne på det när folk inte alls är konstruktiva i sin kritik, utan skriver att ”det här är skit” eller ”de som gillar den här är idioter”, eftersom det kan stuka en författares självförtroende totalt.

 4. Malin skriver:

  Fick Merrick dåligt betyg?! Kan inte heller fatta det. Jag tyckte den var jättebra. Och jag skulle gärna läsa en intervju med Rice. Är lite nyfiken på vad som hänt med hennes tro sedan hon bröt med katolska kyrkan.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag kommer inte ihåg om det är professionella kritiker eller om det är Amazonrecensioner, men det är en av böckerna Anne Rice tar upp som att den blir väldigt utskälld. Jag förstår inte heller riktigt varför. Det fanns vissa saker jag hade problem med, men överlag tycker jag väldigt bra om boken. Och jag tycker att det är synd att Merrick inte fick vara med mer än två böcker.

 5. Johanna skriver:

  Har inte läst något av Rice men det kanske jag borde… 🙂

 6. Sanna skriver:

  Bra svar! Och intressant, det där med kritik är en svår men relevant fråga.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Min personliga åsikt är att det måste gå att skriva negativa recensioner, men att det inte är en inbjudan till elakhet vilket många verkar ta det som. Om de inte gillar en bok, måste de göra ned den helt.

 7. Ewa K skriver:

  Intressanta frågor du lyfter fram. Skulle gärna vilja veta svaren.

 8. Marie Eggimann skriver:

  Jag har många gånger tänkt läsa något av Ann Rice men tyvärr inte blivit av än.
  Kan lite förstå henne man behöver inte vara för hård i kritiken,men just för tillfället är det många som vill bli författare och alla är inte bra.
  Mia

 9. Anna A skriver:

  Håller med om att man ska vara konstruktiv i sin kritik, och man kan alltid hitta både bra och mindre bra saker att säga om det mesta.
  Svårt att välja en favoritförfattare tyckte jag, det finns ju så många.

 10. Freja skriver:

  Ja, den intervjun hade jag gärna läst! Jag får nog fundera ett tag till, både på vem jag skulle vilja intervjua och vad jag ska fråga…

 11. Intressanta frågor, skulle gärna vilja läsa svaren 🙂

 12. Helen skriver:

  Anne Rice låter defintivt som en författare jag borde ta och läsa. Och jag hade med gärna velat veta svaren på dina frågor även om jag ännu inte läst henne.

 13. Nahal skriver:

  Tycker du har jättebra frågor! Skulle verkligen vara intressant att veta hennes egna tankar kring de kvinnliga protagonisterna och reaktionerna kring de.

  Sen tycker jag idén om att negativ kritik inte ska skrivas är helt befängd. Självklart ska personliga påhopp undvikas men kritik är en stor del av litteratur och annan media. När man väl skrivit en bok är den inte bara ens egen utan läsaren, och precis som man har rätt att uttrycka en idé som bok ska läsare kunna uttrycka sina tankar kring den genom positiv och negativ kritik. Tycker man sådant är jobbigt som författare så ska man bara avhålla sig från att läsa recensioner…

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tänker att det kan vara en intressant sak att lyfta, det här med negativ kritik. När jag skriver en negativ recension, känner jag att det nästan är viktigare att vara övertydlig och att jag har ett större ansvar att uttrycka mig väl.

   Sedan är det nog inte så lätt att låta bli att läsa. Jag skulle nog sitta och tvångsmässigt googla min bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.