Bokbloggsjerka: Fanfiction

BokbloggsjerkaVad skönt det är att denna vecka är över! Det har gått bra med morfar och han har fått komma hem, men nu är jag så trött att jag knappt håller ögonen öppna på kvällarna.

Veckans jerkafråga tycker jag är väldigt kul: Vad anser du om fanfic överlag och har du några bra lästips inom den genren?

Dags för en bekännelse: jag älskar fanfiction. Om jag räknade med fanfiction i min läst-statistik skulle den bli betydligt högre. Men jag har blivit kräsnare på senare år. Jag känner att författaren verkligen måste ha grepp om karaktären. Att göra Dean Winchester till en touchy-feely typ och som älskar att prata känslor får mig direkt att trycka på bakåt-knappen.

För mig handlar fanfiction om att utforska alternativa möjligheter. Hur hade det gått om vi hade gjort så istället? Eller om X hade växt upp under de här omständigheterna? Att leka i någon annans sandlåda på ett trovärdigt sätt är mer utmanande än vad folk tror.

Den invändning som jag oftast hör mot fanfiction är: varför vill inte författarna skapa något eget? Min motfråga är: vad får dig att tro att de inte gör det? Ibland kan det vara väldigt befriande att skriva i ett universum där alla regler är fastställda och där du inte behöver tänka så förbannat mycket på bakgrunden. Det kan lossa skrivkramp.

En annan aspekt av fanfiction, och en av de större anledningarna till att jag började läsa det, är att jag inte är straight. Nu för tiden finns det fler homo- och bisexuella karaktärer på tv, men när jag började läsa fanfiction var det ovanligare. Då var fanfiction ett sätt att se mina egna erfarenheter representerade i en karaktär som jag älskar.

Får en ändra på karaktärers sexualitet? brukar folk fråga då. Saken är den att vi lever i ett så heteronormativt samhälle att vi antar att bara för att en manlig karaktär har en flickvän så betyder det att han är heterosexuell. Även fast det inte konstateras rakt ut. Så jag vet inte om det är att ändra något när det bara är ett antagande som folk gör.

Några tips tänker jag inte lämna idag. Främst av den anledningen att jag har så himla många länkar sparade att jag inte orkar titta igenom och se vad jag kan dela med mig av…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

36 svar på Bokbloggsjerka: Fanfiction

 1. David /OArYA skriver:

  Hela ”What if”-grejen måste ju vara det mest intressanta med hela fanfic-konceptet . Just att få utforska på samma sätt som du skriver.

 2. Monika skriver:

  Nej, lätt tror jag inte att det är att skriva fanfiction, men jag förstår ändå inte riktigt grejen. Jag är ju inte författare så jag kan inte sätta mig in i hur det skulle kännas om någon tog den värld jag skapat och gjorde egna historier. Förmodligen hade jag blivit förbannad 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Faktum är att en av sakerna som lockar mig med att bli publicerad författare är att folk skulle skriva fanfic om det jag skrev. Sedan insåg jag att som författare får jag faktiskt inte läsa vad mina eventuella fans skriver eftersom det riskerar att influera mitt eget skrivande på ett sätt som skulle skapa en knivig rättssituation…

 3. nu är jag på lite osäkert område, kanske bekant, men inte vetat vad det heter…

 4. Har aldrig dragits in i den här genren. Kom bara på en enda fanfic-bok …

 5. annamariaa skriver:

  Fanfics är så himla bra, då kan man få det man ”vill” typ haha. Kram

 6. Fialia skriver:

  Får helt enkelt leta upp lite fanfic…

 7. A ROOM OF MY OWN skriver:

  förmodligen gammal idé i ny form? osäkerheten verkar utbredd

 8. Boklysten skriver:

  Förstår ig inte riktigt på det här med fanfic

 9. Carro skriver:

  Åh vad kul med någon som gillar fanfiction! Jag läser det inte själv men det är säkert kul att skriva!

 10. Tonica skriver:

  Jag har hållit på med fanfiction i ganska många år nu. Från början fattade jag inte alls vad det var som var så kul med det. Men det dröjde inte så länge innan jag också hoppade på det. Det roliga för mig är både att få det precis som jag vill (t ex att någon rollfigur som dött kommer tillbaka eller att några som inte blir ihop i ”canon” blir det i fanficvärlden). Det är lite svårt att tipsa om några bra fic för det beror ju på vilka fandom man gillar, men på Archive of Our Own (http://archiveofourown.org) finns det vanligtvis massor av bra fic i alla möjliga fandom.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jo, AO3 är den sajt jag vänder mig mest till. Upplever att de har betydligt bättre kvalitet än till exempel Fanfiction.Net. Om en orkar leta brukar Livejournal vara bra också.

   Jag vågar mig inte in på din blogg, eftersom jag får upp virusvarningar. Sorry.

   • Tonica skriver:

    Jag har problem med sidan just nu, men det ska jag ordna. Under tiden finns jag på AO3, med en del fic i alla fall, användarnamn Tonica.

    Ja, både på Livejournal, Dreamwidth och Tumblr finns det mycket fanfiction också (och speciellt på de två förstnämnda är det ofta bra kvalitet).

 11. Jag är intresserad av fanfic och som jag skriver i mitt inlägg så är jag inte främmande för att prova på.

 12. Ewelina skriver:

  Tycker också om fanfiction! Är väldigt roligt att läsa och tycker speciellt mycket om ”what if”-typen om man kan skriva så 🙂 Trevlig helg!

 13. Lion´s Library skriver:

  Intressant att läsa! Kan verkligen hålla med att om det ska göras, så måste de verkligen ha koll. Men jag skulle nog tycka det kändes märkligt att läsa vidare utifrån någon annans fantasier.

 14. Lottens bokblogg skriver:

  Ja, ”tänk om” använde jag mycket när jag var yngre och hade läst en bok, och tänkte ut en fortsättning. Lockelsen att själv skriva och fantisera fortsättningar förstår jag definitivt. Men lite svårare att förstå lockelsen att läsa. Fast du argumenterar väl 🙂

 15. MissMagic skriver:

  Älskar ditt inlägg! Som gay har fanfiction betytt jättemycket för mig. Det var verkligen något som hjälpte i tonåren när det var svårt att hitta gay karaktärer i många teveserier. 🙂
  Jättebra inlägg! Sammanfattar allt så bra!

 16. Sanna skriver:

  Håller med, det kan vara jätteskoj! Nya infallsvinklar och vridningar som ger nya tankar om karaktärerna.

 17. bloggbohemen skriver:

  Kul att läsa ett svar från någon som verkligen gillar fanfic och vet vad det är. Vi verkar vara många som mest är förvirrade. 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det kan ju vara en generationsfråga. Innan Internet var det ju de nördigaste av nördiga som satt och skrev till fanzines och spred det sinsemellan, medan det idag går att nå alla. Jag har läst fanfiction sedan jag var 10-11 år och är uppvuxen med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.