Bokbloggsjerka: Främja barns läsandet

BokbloggsjerkaJag tror att jag är liiite trött denna fredagsmorgon. Med tanke på hur närsynt jag är borde det inte vara möjligt att springa ifrån mina glasögon utan att märka något, men tydligen…

Och veckans jerkafråga är riktigt svår: Lottens bokblogg skulle vilja veta hur du tror att man kan inspirera barnens läsande. Har du några goda exempel?

Det här är inte direkt ett område jag känner att jag har mycket att säga inom. Min enda kontakt med barn är när de stoppar mig när jag är ute med hunden och, i varierande grad av trevlighet, undrar om de får klappa.

När det gäller barns läsande tror jag inte det finns några lätta svar. Men en sak att fundera över är: brinner barnet för något? Hästtokig? Testa olika former av hästböcker. Brinner ungen för fotboll? Fotbollsböcker! Vad gillar barnet för tv-program? Finns det något liknande i bokform?

Jag älskade tv-serien Narnia som barn, därför blev det ganska naturligt för mig att börja läsa böckerna också. Som hästtokig läste jag alla hästböcker som fanns på skolbiblioteket, om och om igen. Men verkligt frälst blev jag inte förrän Harry Potter kom in i mitt liv. Då dammsög jag både skolbibliotek och stadsbibliotek på fantasyböcker.

Vad som gäller tror jag är att inte lägga sig i alltför mycket. Inte avgöra vad barnet ”borde” läsa. Utan istället låta det vara en upptäcktsfärd där barnet får välja vad det tycker verka intressant och kul.

Men som sagt, jag vet inget om barn. Men lust är en stark motiverande faktor, så det gäller att hitta det som stimulerar lusten. Och då får en nog pröva sig fram.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

37 svar på Bokbloggsjerka: Främja barns läsandet

 1. Monika skriver:

  Jag tror inte någon la sig i vilka böcker jag läste när jag var liten. Förutom kanske enstaka tips från fröken, som också var skolbibliotekarie, granne och mamma till en klasskompis. Så hon kände mig ganska bra 🙂

 2. Lottens bokblogg skriver:

  Jag tror Harry Potter har varit en fantastisk introduktion för många barn och ungdomar!

 3. egna intressen lockar till mer läsning.

 4. Tror också det är viktigt att inte försöka styra läsningen för mycket. Då kan det nog bli tråkigt istället

 5. Robert W skriver:

  Det gäller nog samma sak för barn som för vuxna. Läsning ska vara lust, inte tvång.

 6. Boklysten skriver:

  När det gäller läsande så kommer man inte långt med tvång.

 7. MissMagic skriver:

  Håller med dig! man ska hitta böcker som intresserar barnen och som gör läsning roligt 🙂

 8. Lion´s Library skriver:

  Enkelt men ack så viktigt att följa sin egen lust, framför allt när läsningen ska vara just lustfylld 🙂

 9. Marie Eggimann skriver:

  Harry Potter är verkligen en bok som kan inspirera till läsning, min son plöjde hela den serien plus Eragon och allt började med att jag läste Potter.

 10. A ROOM OF MY OWN skriver:

  om barnen har böcker omkring och ser att de vuxna gärna läser så tror jag att det påverkar. högläsning är att förena nytta med nöje för alla inblandade

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det där tror jag mycket på också 🙂 För mig har böcker alltid varit självklart. Folk brukar bli så överraskade över hur mycket böcker vi har när de kommer hem till oss, och hos mina morföräldrar är det likadant.

 11. Maddes bokblogg skriver:

  Viktigt är att barnen får läsa något de är intresserade av.

 12. Carro skriver:

  Tror att du vet mer än om barn än vad du vill tro, för du har ju i alla fall jättebra tips 🙂

 13. Sara Pepparkaka skriver:

  Det där met att avhålla sig från pekpinnar, eller alltför ivriga rekommendationer, har jag också märkt är bra..

 14. Mia skriver:

  Det är precis sådär jag utgår ifrån i mina boksamtal, vad gillar du? Fint ?

 15. Jenny H skriver:

  Håller med om att lusten är viktig. Och att inte vara fördömande.
  Läsande ska vara lustfullt och roligt.

 16. Att hitta bra böcker är superviktigt. Har en elev som äntligen hittat en bokserie hen gillar och som då velat prata med mig om den första boken flera gånger på en vecka. Helt underbart!

 17. Lena skriver:

  Viktigt att barnen får välja böcker själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.